Eens wat anders dan een Tarte Tatin van appel
Een taart op z’n kop, dat is een tarte tatin. Voor kinderen is het altijd een leuke uitdaging om een op-z’n-kop-taart te bakken. En het is nog eenvoudig ook, want meestal bevat een tarte tatin weinig ingrediënten.
Hebben jullie al vaak een tarte tatin van appels of peren gemaakt en zijn jullie toe aan een nieuwe variant? Probeer dan eens deze verrassende tarte tatin van banaan, een recept van Jamie Oliver.
Recept: Tarte tatin van banaan
Ingrediënten (6 personen):
– 60 gram ongezouten roomboter
– 150 gram basterdsuiker (OppasStudent gebruikte de donkere variant voor een mooie kleur)
– 4 grote bananen
– 1/4 tl gemalen kaneel
– 4 el geraspte kokos
– sap van 1 sinaasappel
– 250 gram bladerdeeg
– optioneel: een bolletje vanilleijs of crème fraîche ter garnering
Een tip van OppasStudent: Wil je een gezondere variant van deze taart maken zonder suiker? Vervang de boter en suiker dan door honing. Verwarm de honing ook op het vuur en volg daarna de rest van het recept op.
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter in een vuurbestendige ovenschaal (ongeveer 20×30 cm) op een gaspit (als je geen vuurbestendige ovenschaal hebt kun je het in een pan smelten en daarna in een ovenschaal gieten). Verlaag het vuur, voeg de suiker toe en roer constant tot de suiker volledig opgelost en gekarameliseerd is (ongeveer 5 min).
Voorzichtig! De karamel is heel heet dus zorg dat de kinderen het niet met hun vingers aanraken!
2. Terwijl de boter en suiker smelten, pel de bananen en halveer ze in de lengte. Leg ze voorzichtig op de karamel (als je geen vuurbestendige ovenschaal hebt giet je eerst het karamelmengsel in een gewone ovenschaal, laat deze eerst opwarmen in de oven zodat de suiker niet meteen hard wordt). Giet de helft van het sinaasappelsap over de bananen en bestrooi met de kaneel en de helft van de kokos.
3. Leg de velletjes bladerdeeg over het geheel en druk de zijkanten goed vast, zodat de bananen en karamel volledig afgedekt zijn. Prik met een vork een paar gaatjes in het bladerdeeg en plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Bak 25 tot 30 minuten tot het bladerdeeg mooi goudbruin is.
4. Wanneer de taart klaar is, moet je hem direct in 1x omdraaien (voordat de karamel hard wordt en vastplakt aan de bodem). Snijd met een mesje langs de randen zodat het bladerdeeg los komt van de ovenschaal. Gebruik twee pannenlappen of theedoeken om een bord op de ovenschaal te klemmen. Draai dan de ovenschaal in 1x om zodat de taart op het bord belandt.
5. Maak de taart af door te bestrooien met de rest van de kokos. Gebruik je de crème fraîche? Mix deze dan met de rest van het sinaasappelsap in een kom en leg een eetlepel op iedere portie. Gebruik je vanilleijs? Leg dan een bolletje ijs op iedere portie. Het sinaasappelsap heb je niet nodig en kunnen de kinderen lekker opdrinken.
6. Eet de heerlijke tarte tatin gezellig op wanneer deze nog warm is, want dan is het ’t allerlekkerst!
Eet smakelijk!