Leer kinderen een nieuwe smaak kennen!
Deel 3: kweepeer
OppasStudent introduceert 3 weken iedere dinsdag een spannende nieuwe smaak om kinderen mee kennis te laten maken.
Dit is alweer nummer drie in de rij en wel de kweepeer! Vorige week introduceerden wij de aardpeer en de week daarvoor de kakifruit.
De kweepeer wordt vooral veel gegeten in de zuidelijke landen van Europa en in Japan. De vrucht is verwant aan de appel en de peer, maar bloeit later in het jaar. Ook is de vrucht rauw niet eetbaar door het harde en zure vruchtvlees, vergelijkbaar met stoofpeertjes. Daarom wordt het fruit vooral gebruikt voor compote, jam, gelei, vruchtensap en dus ook taarten en muffins!
Vroeger was de kweepeer ook te zien op veel boerderijen in Nederland, maar hij is een beetje uit het oog verloren. Nu is deze heerlijke vrucht weer steeds vaker te koop op de markt, in groentespeciaalzaken, toko’s en bij Marokkaanse en Turkse groentewinkels.
OppasStudent vond een origineel kweeperenrecept dat ideaal is voor kinderen op de leuke foodblog Miss Foodie’s Moods.
Recept Kweeperenmuffins
Miss Foodie zelf over haar recept: “Getest door dochter en haar klasgenootjes tijdens een picknick en – aan de lege schaal na afloop te zien – oké bevonden.”
Voor 6 grote muffins of 24 minimuffins:
– 1 kweepeer
– 30 gram roomboter
– 40 gram suiker
– 1/2 tl kaneel
– 100 gram bloem
– 40 gram volkorenmeel
– 1 1/2 tl bakpoeder
– snufje zout
– 60 gram bruine basterdsuiker
– 1 ei
– 125 ml melk
– 45 gram roomboter (in de magnetron op laagste stand net gesmolten maar niet warm)
Zo maak je ze:
1. Verwarm de oven voor: Voor grote muffins: op 200 graden. Voor minimuffins: op 220 graden. Zet een muffinvorm met papieren muffinbakjes klaar.
2. Schil de kweepeer, snij het klokhuis eruit en snij het vlees in kleine stukjes (bij minimuffins echt maximaal een halve centimeter).
Verhit in een koekenpan de boter en bak hierin de kweepeerstukjes. Voeg na 5 minuten de suiker en kaneel toe en blijf bakken tot het meeste vocht is verdwenen en de stukjes kweepeer lekker gecarameliseerd zijn. Proef even, de kweepeer moet sowieso gaar en zacht zijn. Laat afkoelen.
3. Meng in een grote beslagkom alle droge ingrediënten (bloem, meel, suiker, zout en bakpoeder). Roer daar de kweepeerstukjes door. Klop in een andere kom de melk, het ei en de gesmolten boter goed los en meng dit door het bloemmengsel. Roer vluchtig door elkaar, er mogen nog best wat klontjes in zitten. Sterker nog: te veel roeren geeft taaie muffins! Schep het beslag in de papieren muffinbakjes en zet in de oven.
4. Voor grote muffins: 15-20 minuten. Voor minimuffins: 10 minuten.
Eet smakelijk!
Heb jij de muffins gemaakt? Deel het resultaat met ons via een foto (mail naar anne[at]oppasstudent.nl).