Een gezondere variant van ons geliefde strooigoed
Ieder jaar wordt er weer geklaagd dat de pepernoten nóg vroeger in de schappen van de supermarkt liggen. De eerste werden dit jaar al in augustus gespot. Stiekem is OppasStudent dol op pepernoten en wij vinden het dan ook niet zo erg dat we ieder jaar een paar dagen eerder mogen beginnen met snoepen. Maar van augustus tot 5 december pepernoten eten is natuurlijk niet zo gezond…
Daarom is OppasStudent op zoek gegaan naar een gezond alternatief: pepernoten zonder suiker én zonder boter. Ze bestaan en zijn nog lekker ook! OppasStudent testte het zelf (zie foto’s). Ze zijn een stuk gezonder en nog steeds heerlijk zoet dus ook ideaal om jouw (oppas)kinderen mee te verrassen. Wat is er nu knusser dan samen een middag pepernoten bakken om ze daarna heerlijk op te eten?
Recept: Pepernoten met vijgen en chocolade
OppasStudent liet zich inspireren door een recept van de Bakparade, maar paste het een beetje aan.
Ingrediënten (voor 30-40 kleine pepernoten):
– 75 gram gedroogde vijgen
– 100 gram speltmeel
– 1 tl bakpoeder
– 1,5 el koekkruiden
– 0,5 el kaneel
– 1 el lijnzaad + 3 el heet water
– 2 el yogurt (ik gebruikte sojayoghurt)
– 75 gram (suikervrije) chocolade (extra leuk is natuurlijk wit, melk en puur)
Nodig:
– bakplaat
– bakpapier
Zo maak je ze:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
2. Zet de vijgen onder met gekookt, heet water en laat 20 minuten weken. Giet ze af en roer het lijnzaad, 3 el water en yoghurt erdoor en pureer met de staafmixer tot een glad mengsel.
3. Roer het meel, bakpoeder, kaneel en koekkruiden door elkaar en voeg de natte ingrediënten toe, totdat je een stevig deeg krijgt.
4. Vorm kleine balletjes en druk ze een beetje plat op een bakplaat, bekleed met bakpapier.
5. Bak de pepernoten 20 tot 30 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.
6. Smelt de chocolade au bain-marie en laat op iedere pepernoot een paar druppels vallen tot ze mooi bedekt zijn. Je kunt ze er ook indopen. Laat de chocolade hard worden en dan…
Strooien en smullen maar!