Wil jij deze kerst iets bijzonders op tafel zetten?
Maar tegelijkertijd niet de hele dag in de keuken staan?
Maak dan een pompoenbrood, zowel heerlijk voor kinderen als voor volwassenen! En geschikt voor bij de kerstbrunch, -lunch of bij het diner (natuurlijk ook voor de rest van het jaar).
OppasStudent stelde dit recept samen en liet zich inspireren door het pompoenbrood van foodblogs The Simple Veganista en Henry Happened.
Recept: Pompoenbrood
Ingrediënten:
– 210 gram speltbloem
– 445 gram pompoen (gewicht als de schil en pitten er al af zijn)
– 100 gram kokossuiker
– 115 gram kokosvet (gesmolten zodat het vloeibaar is)
– 78 gram water
– 2 1/2 tl bakpoeder
– 3 tl kaneel
– 1/4 tl nootmuskaat
– 1/4 tl pimientpoeder
– 2 tl vanillesuiker
– handje pecannoten (grofgehakt)
– handje pompoenpitten
– 1/2 handje geconfijte gember
1. Snijd het pompoenvlees in stukken en doe het in een pan met water en wat zout. De pompoenstukken moeten net helemaal onder water staan. Kook de pompoen totdat de stukken zo zacht zijn dat ze van je vork afvallen (maar niet langer dan dat!). Stamp de pompoen fijn met een pureestamper. Laat de pompoenpuree afkoelen.
2. Warm de oven voor op 190 graden Celsius.
3. Meng in een kom de speltbloem, het bakpoeder, de pecannoten en de kruiden.
4. Meng in een andere kom de pompoenpuree, kokosvet, kokossuiker, water en vanillesuiker.
5. Meng de inhoud van beide kommen en roer goed zodat er geen klonten inzitten. Breng eventueel op smaak met nog wat extra vanille en/of kruiden.
6. Doe het beslag in een ingevette bakvorm en bak het pompoenbrood 50 minuten of totdat hij mooi goudbruin is. Halverwege (na 25 minuten) kun je de pompoenpitten en geconfijte gemberstukjes erover strooien en meebakken. Let op: de baktijd kan erg per oven verschillen, let daarom meer op de kleur dan op de klok!
7. Zet de oven uit en laat het brood in de oven afkoelen (ovendeur op een kiertje).
Eet smakelijk en fijne feestdagen!