Tover in een handomdraai heerlijke sesamkoekjes op tafel
Misschien ken je ze wel; die platte sesamkoekjes die vaak in pakjes van drie te vinden zijn in diverse winkels. Maar wist je dat deze koekjes ontzettend makkelijk zelf te maken zijn?
Je hebt maar drie ingrediënten nodig en het maken zelf duurt nog geen 10 minuten!
De sesamkoekjes (of eigenlijk stukken) zijn knapperig, plakkerig, lekker en ook nog eens gezond! Dit kleine zaadje zit namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen; eiwitten, vitamine B, onverzadigde vetten en calcium. Calcium… dat zit toch alleen in melk? Dat dacht ik ook altijd, maar het blijkt ook in sommige groenten, peulvruchten en noten te zitten! Daarom is dit recept ideaal voor kinderen (en volwassenen) met een lactose of koemelkallergie. En omdat het geen meel bevat is het ook nog eens glutenvrij.
Maar eigenlijk is dit recept geschikt voor iedereen want je zult zien, ze zijn zo op!
Recept: Snelle en knapperige sesamkoekjes
Ingrediënten:
– 3 eetlepels suiker
– 3 eetlepels honing
– 70 gram sesamzaadjes
Variatietip: lijnzaad, pompoen- of zonnebloempitten, gedroogde cranberry’s of rozijnen.
Waar je op moet letten:
– Het mengsel wordt erg heet dus pas op met kinderen!
– Zodra het mengsel uit de pan is koelt het snel af, dus je moet een beetje snel handelen.
– Pas bij het eten ervan op met beugels, losse tanden, etc.
Zo maak je de sesamkoekjes:
1. Bekleed een ovenplaat of glazen snijplank met bakpapier en houd een breed snijmes bij de hand.
2. Zet een steelpannetje op het fornuis (gemiddeld vuur) en voeg de honing en suiker toe.
3. Het begint al snel te borrelen dus roer af en toe zodat de ingrediënten goed mengen.
4. Check regelmatig of het mengsel bruiner en steviger is dan in het begin.
5. Roer na zo’n 3 minuten de sesam erdoor.
6. Neem het pannetje van het vuur en giet het mengsel op het bakvel.
7. Spreid met het mes het mengsel uit tot het een paar millimeter dik is (of dikker als je van dikke koekjes houdt).
8. Laat minstens een half uur afkoelen.
Het afgekoelde mengsel is nu stevig en kan in stukken worden gebroken. De ene keer worden ze wat harder, de andere keer blijven ze een beetje de substantie van toffees houden. Dit maakt niet uit, de smaak is hetzelfde!
Veel bakplezier!
Om te checken of de sesam inderdaad glutenvrij is klik je hier.