Ontdek tijdens het bakken waar alle ingrediënten vandaan komen
Dadels zijn bij kinderen vaak onbekend, terwijl het een lekkere zoete vrucht is die ook nog eens gezond is. Deze dadeltaart ontdekte ik toen ik bij Bagels&Beans werkte. Daar verkopen ze deze overheerlijke taart. Het recept komt van hun website.
Het is erg leuk om een keer met de kinderen daar te gaan eten, maar misschien nóg leuker om deze taart samen zelf te bakken en zo de waarschijnlijk nog onbekende dadels te ontdekken.
Deze taart is een van mijn grote favorieten. Het recept is vrij eenvoudig en het hoeft niet in de oven! Iedere keer als ik deze taart bak, wil iedereen een extra stuk (of 2..!). Ook mensen die normaal niet van taart houden vonden hem overheerlijk!
Tijdens het bakken is het leuk om na te denken waar alle ingrediënten vandaan komen, voordat het in een verpakking in de supermarkt ligt. Het is erg leuk om van allerlei producten te raden (en daarna het goede antwoord op te zoeken) waar en hoe het groeit. Vaak weet je van meer dingen dan je denkt niet eens hoe het ontstaat.
Dadels bijvoorbeeld groeien in trossen aan een palmboom, voornamelijk in Noord-Afrika. De kokos van deze taart komt van de kokosnoten die ook aan tropische palmbomen groeien. De walnoten die in de taart worden gestopt, groeien aan een walnotenboom en zitten eerst in een harde dop die gekraakt moet worden.
Misschien liggen er naast de taartingrediënten nog wel meer producten in huis waarvan jij of de kinderen geen idee hebben waar het vandaan komt. Het is leuk om hier een quiz van te maken. En de winnaar: die krijgt natuurlijk het allereerste en allergrootste stuk van de heerlijke taart!
Recept: Dadeltaart
Ingrediënten:
– 500 g dadels (ontpit en in reepjes gesneden)
– 250 g roomboter
– 150 g bruine basterdsuiker
– 50 g walnoten (in kleine stukjes)
– 1 rol Maria-koekjes
– 1 ei
– 2 scheutjes karamelsiroop
– 50 g kokosstrooisel
Zo maak je de dadeltaart:
1. Vet een taartvorm (van normale grootte) in. Smelt de boter in een pannetje op zacht vuur en voeg de suiker toe. Roer totdat de suiker is opgelost.
2. Klop het ei los en voeg toe aan de pan. Laat het geheel, onder voortdurend roeren, eventjes zacht doorkoken. Voeg dan de karamelsiroop toe en laat het weer even doorkoken.
3. Voeg de in reepjes gesneden dadels toe en laat het onder goed roeren nog 1 minuut doorkoken. Haal dan de pan van het vuur.
4. Breek de Maria-koekjes grof in stukjes en schep door het hele mengsel. Doe het hele mengsel nu in de taartvorm en druk het goed aan. Laat de taart ongeveer 1½ uur afkoelen in de koelkast. Strooi er tot slot de kokos overheen.
Smullen maar!