Hét stappenplan voor studenten die een oppasadres zoeken
Veel studenten zoeken een oppasadres, omdat het een ideaal baantje is naast de studie. Ben jij ook op zoek naar oppaskinderen, maar weet je niet zo goed hoe te beginnen en waar je aan moet denken? Lees het 4-stappenplan dat jou als oppas de weg wijst!
Oppassen heb ik altijd ontzettend leuk gevonden en daarom wil ik je graag wat tips geven:
1. Zoeken
Hoe kom je aan een oppasadres dat bij jou past? Op internet, zoals op OppasStudent melden oppassen en ouders zich aan zodat er een match gemaakt kan worden. Ik heb zelf op deze manier altijd de leukste adresjes gevonden, waar ik met veel plezier gewerkt heb.
Afhankelijk van de oppaswensen het gezin, kan jouw oppasbaantje er heel divers uitzien. Je kunt bijvoorbeeld de kinderen één keer per week van school halen of juist intensiever oppaswerk doen door de hele dag op te passen op kinderen die nog niet naar school gaan. Hoe dan ook, als je van kinderen houdt en je een aanpakker bent zit je goed!
Om te zorgen voor een goede match, kijk je naar de vraag van het oppasgezin en of jij daaraan kunt voldoen. Heb je ervaring met de leeftijden van de kinderen? Kun je je vinden in de oppastaken die van jou gevraagd worden? Ben je voor langere tijd (minimaal een half jaar) op de gevraagde oppastijden beschikbaar? Het is vervelend als je na een maand alweer moet stoppen omdat je college toch op maandag in plaats van dinsdag valt, voor jezelf maar vooral voor de ouders en kinderen.
Verder is het belangrijk om eerlijk te zijn. Geef op de oppassite aan hoeveel oppaservaring je hebt, maar omschrijf ook je karaktereigenschappen. Zo past een introverte oppas goed bij een rustig kind, terwijl een extraverte oppas goed aansluit bij een druk gezin. Op de site van OppasStudent hebben alle oppassen een persoonlijk profiel, zodat ouders hun ideale oppas kunnen uitkiezen.
2. Kennismaking
Heb je een oppasgezin gevonden dat bij je past? Na een paar keer mailen of bellen ga je langs om kennis te maken. Aan de hand van het profiel kan een oppasgezin erg geschikt lijken, maar het is altijd goed om elkaar te ontmoeten voordat je definitief besluit bij een gezin te gaan oppassen. Het moment dat je een huis binnenstapt voel je meestal snel of je je er thuis voelt of niet.
Wat is verder belangrijk bij de kennismaking? Ben je ervan bewust dat jij als oppas heel belangrijk bent voor een gezin. Neem de kennismaking serieus; bereid je goed voor, kom op tijd, maak contact met de kinderen, vraag naar de oppaswensen van de ouders en maak ook jouw eigen wensen kenbaar.
Ouders willen waarschijnlijk van alles van je weten: Heb je veel oppaservaring, wat vind je leuk om met kinderen te doen en hoe lang kun je blijven oppassen? De meeste ouders proberen iemand te vinden die voor lange tijd voor hun kinderen kan zorgen. Kinderen hechten zich namelijk snel aan hun oppas. En jij als oppas zal je ook aan de kinderen gaan hechten, meer dan je van tevoren misschien denkt…
3. Afspraken maken
Als je een leuk gesprek hebt gehad met de ouders en de kinderen hebt gezien, is er waarschijnlijk een match! Daarna is het belangrijk om over bepaalde zaken goed te overleggen: Op welke dagen en tijden ga je oppassen en wat is je uurtarief? Het lijkt misschien lastig om te praten over geld, maar ook daar leer je van. Maak jouw uurtarief vooraf al kenbaar, zodat de ouders daarvan op de hoogte zijn. Stellen ze toch een lager tarief voor tijdens de kennismaking? Dan is het makkelijker als je kunt refereren naar jouw oppasprofiel of de mail waarin je jouw uurtarief al kenbaar had gemaakt. Zo kom je er samen meestal goed uit!
Ik vind het moeilijk om richtlijnen te geven voor een uurtarief. Maar het is logisch om overdag – als je actief bezig bent met de kinderen – meer vraagt dan ’s avonds – wanneer de kinderen slapen en jij iets voor jezelf kunt doen. Overleg ook vooraf of je per week of per maand betaald krijgt. Niets is vervelender dan de ouders te moeten vragen wanneer je het geld kunt verwachten.
Sommige ouders vinden het fijn als je naast het oppassen extra werk doet. Hierbij kun je denken aan wat huishoudelijk werk of het uitlaten van de hond. Bespreek dit van tevoren goed en maak ook afspraken dat je dan wat meer verdient.
4. Aan de slag!
Nu kun je aan de slag! Voordat je echt begint, is een proefdag oppassen een goede tip. Het is voor zowel de ouders als voor jou een prettig idee om een (halve) dag proef te draaien, terwijl de ouders thuis zijn. Voor ouders is dit de manier om te kijken of ze hun kinderen met een gerust hart bij jou kunnen achterlaten (meestal wel natuurlijk!). Voor jou is het fijn om nog wat dingen uitgelegd te krijgen en te wennen aan de kinderen. In de praktijk kom je vaak nog wat laatste vragen tegen die je nu kunt stellen en je ziet hoe ouders zelf sommige dingen aanpakken.
Een oppasschrift is hierbij ook handig! Hierin kunnen ouders een paar dingen noteren die belangrijk zijn: telefoonnummers van de ouders, opa en oma, buren, huisarts, kinderdagverblijf, school, sportclub, etc. Verder noteer je ook jouw belangrijke gegevens. Ook kunnen ouders informatie over de kinderen opschrijven; allergieën, favoriete knuffel en speelgoed, etc.
Naast het oppasschrift is een goede overdracht aan het begin en aan het einde van de dag heel belangrijk. Even kort kletsen hoe het is gegaan en hoe het met kinderen gaat, dat willen ouders meestal graag weten. En jij kan dan nog wat vragen stellen en vertellen hoe gezellig de dag was!
Veel oppasplezier en succes!