Een verrassend zoete ‘groentetaart’
Carrotcake is een favoriete lekkernij van jong en oud. Maar eerlijk is eerlijk; écht naar wortel smaakt het niet. Waar er in een carrotcake slechts wat geraspte wortel gaat, is de basis van deze taart 450 gram winterpeen. Dat is pas een worteltaart!
Kinderen zullen het wellicht een beetje spannend vinden, want witte chocolade gemixt met wortel: is dat wel lekker? Laat ze tijdens het bereiden al af en toe proeven en ruiken om ze vertrouwd te maken met een vernieuwende combinatie. Het is leuk en leerzaam voor kinderen om te merken dat nieuwe recepten verrassend lekker kunnen zijn.
Let op: het deeg voor de taartbodem moet 2 uur rusten in de koelkast.
Recept: Worteltaart met witte chocolade
Omdat ik een klein taartje wilde heb ik van alle ingrediënten de helft gebruikt.
Ingrediënten voor de vulling:
– 450 gram winterpeen
– 50 gram boter
– 150 gram witte chocolade (+ een beetje extra voor de versiering)
– 2 eieren
– 1 gram speculaaskruiden
– 50 ml sinaasappelsap (versgeperst het lekkerst)
– 25 ml citroensap (versgeperst het lekkerst)
Ingrediënten voor de taartbodem:
– 50 gram suiker
– 100 gram zachte boter
– 1 ei
– 75 gram bloem
– 30 gram pure chocolade, in kleine stukjes gehakt (eventueel)
Zo maak je de worteltaart:
1. Maak eerst de taartbodem: meng de suiker door de boter. Voeg daarna het ei toe en kneed als laatste de bloem erdoor.
2. Kneed de ingrediënten goed door elkaar tot een bol en laat het deeg minimaal 2 uur rusten in de koelkast.
3. Maak ondertussen de vulling: verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Schil de winterpeen en snijd hem in grote stukken.
4. Doe de stukken wortel met 2 eetlepels water in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Zet de schaal circa 1 uur en 15 minuten in de oven.
5. Als de wortel klaar is ga je verder: Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
6. Smelt de boter en voeg de witte chocolade toe (houd een beetje chocolade over voor de versiering). Schep de wortel erdoorheen en pureer met een staafmixer samen met alle overige ingrediënten voor de vulling.
7. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een schoon en met bloem bestuift oppervlakte.
8. Leg de taartbodem in een ingevette springvorm en bestrooi de bodem met stukjes pure chocolade. Schep de vulling op de taartbodem.
8. Bak de taart 15 minuten in de voorverwarmde oven. Draai daarna de temperatuur terug tot 180 graden Celsius. Laat de taart nog 15 minuten bakken.
9. Haal de taart uit de oven en laat goed afkoelen. Smelt de overgebleven witte chocolade en strijk dit in bijvoorbeeld een ruitpatroon over de bovenkant van de taart.
10. Vlak voor het opdienen strooi je er nog wat poedersuiker overheen.
Smullen maar!
Het recept komt uit het prachtige kookboek Echt Eten van Jonathan Karpathios.