Een taart die notenliefhebbers niet kunnen weerstaan
Afgelopen zondag had ik een familiedag. Aan mij de taak om voor 50 personen taarten te bakken. Taarten die lekker zijn voor volwassenen én kinderen. Eén van de favorieten was deze ‘pecan pie’.
Wat weet jij over de pecannoot?
Pecannoten komen uit Noord-Amerika, waar het al ver voor de komst van de Europeanen een lekkernij was van de Indianen. Niet alleen zijn ze erg lekker, pecannoten zijn ook nog eens heel gezond: ze bevatten veel eiwitten, zink en vitamine B en E.
De pecannoot is het broertje van de walnoot en heeft dezelfde ‘hersenachtige’ vorm. En dankzij het hoge eiwitgehalte zijn ze nog goed voor het brein ook! Waar de walnoot een bittere smaak heeft en daarom niet zo geliefd is bij kinderen, is de pecannoot lekker zoet en knapperig. Ideaal voor jong en oud dus!
Hoewel pecannoten op zich al heel lekker zijn, worden ze in onderstaande taart echt onweerstaanbaar.
Daarnaast is het een leuk recept om met kinderen te maken: het deeg van de taartbodem moet zorgvuldig gekneed en uitgerold worden, het uitlepelen van de overgebleven vulling is stiekem erg lekker en voordat de taart de oven ingaat moeten de pecannoten mooi op de taart gelegd worden. Een uitdaging voor kinderen om er een echt kunstwerk van te maken.
Let op: het deeg voor de taartbodem moet minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Recept: Pecannotentaart
Nodig:
– boter of bakspray om in te vetten
– lage taartvorm met gekartelde rand (ø 16 cm – ik gebruikte er een van ø 28 cm, maar nog steeds was deze te klein voor de hoeveelheid vulling!)
– blindbakbonen
– bakpapier
Ingrediënten voor de taartbodem:
– 100 g tarwegries (gewone bloem kan ook, maar geeft wel een ander resultaat)
– 50 g bloem
– 100 g boter
– 75 g suiker
– 1 ei
Ingrediënten voor de vulling:
– 110 g boter
– 3 eieren
– 100 g witte basterdsuiker
– 170 g ahornsiroop (ik gebruikte karamelstroop)
– 1 mespuntje zout
– 1 vanillestokje
– 225 g pecannoten
Zo maak je de pecannotentaart:
1. Maak het deeg voor de taartbodem: Meng het tarwegries, de bloem, boter, suiker en het ei tot een egaal en soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Tip: Bij mij was het deeg na 2 uur in de koelkast nog steeds best plakkerig dus ik raad aan om 75 gram boter te gebruiken.
2. Verwarm de oven voor op 170 graden.
3. Rol het deeg uit tot vijf millimeter dik en bekleed de ingevette taartvorm ermee. Leg bakpapier op het deeg en strooi de blindbakbonen erover. Bak de taartbodem in de oven in circa 20 minuten gaar. Haal de blindbakvulling na circa 15 minuten uit de vorm. Zet het deeg nog vijf minuten terug in de oven.
4. Smelt de boter en laat afkoelen. Mix de eieren met de basterdsuiker en ahornsiroop (of zoals ik karamelstroop) tot de basterdsuiker is opgelost. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en roer het vanillemerg, de boter en het zout door de eieren.
5. Hak een derde deel van de pecannoten fijn en roer ze door het beslag. Giet het beslag in de vorm en leg de overige pecannoten netjes op de taart.
Tip: Bij mij was het teveel vulling waardoor de pecannoten tijdens het bakken ‘gezonken’ zijn (zie foto). Ook was de taart wel erg zoet en de vulling heel vloeibaar. Daarom zou ik 100 gram ahornsiroop (of karamelstroop) in plaats van 170 gram gebruiken.
6. Bestrijk de bovenkant met gesmolten boter en bak de taart in circa 30 minuten goudbruin en gaar.
Het recept is van Rudolph van Veen. Klik hier voor de bijbehorende video op de website van 24Kitchen.
Eet smakelijk!