Iedere maand beantwoordt pedagoog en ervaren oppas Sophie een vraag van een oppas. Vandaag oppasvraag nummer 3:
Hoe los ik een ruzie over speelgoed op?
Deze maand kreeg ik een praktische vraag over het ruzie maken om speelgoed. Volgens mij komt dit wel vaker voor. Als ik moet oppassen tenminste wel!
De situatie waarover de vraag ging: Één oppaskindje is al een tijdje aan het spelen met blokken en bouwt hiermee een hoge toren. Dan ziet zijn broertje wat hij aan het doen is en wil dat ook. Probleem hierbij was dat er niet genoeg blokken waren om allebei een hoge toren te bouwen. De blokken verdelen was dus geen oplossing want dat neemt het plezier weg bij het oppaskind dat er in eerste instantie mee aan het spelen was. Wat kun je dan doen?
Als oppas wil je natuurlijk dat al je oppaskinderen het leuk hebben wanneer jij er bent. Daarom zijn dit soort situaties lastig, want soms kan je nu eenmaal niet iedereen op hetzelfde moment blij maken. Hier toch wat tips om met zo’n situatie om te gaan.
Het is handig om direct een afspraak te maken over het speelgoed. Bijvoorbeeld dat de kinderen om de 15 minuten moeten wisselen of wanneer de toren is afgebouwd. Aan jou vervolgens de taak om het kind dat niet aan het spelen is tevreden te houden. Je kunt dit kind betrekken bij het spel van andere kind of juist afleiden. Door ‘de bouwer’ samen aan te moedigen of samen als een soort voetbalcommentatoren verslag te doen van het bouwen van de toren, kun je het andere kind op een leuke manier betrekken bij het spel.
Het is echter niet altijd de oplossing of wenselijk om het andere kind bij een bepaalde situatie te betrekken. Soms is een kind zo lekker aan het spelen en wil je dit moment niet onderbreken. Leg dit dan uit aan het andere kind en probeer iets met het andere kind te gaan doen. Vaak is het handig om dat in een andere ruimte te doen wanneer mogelijk, zo wordt het kind dat met hetzelfde speelgoed wil spelen niet steeds geconfronteerd met dat speelgoed.
Als het kind blijft doorzeuren dat het met dat speelgoed wil spelen, leg dan 3 keer hetzelfde uit. Bijvoorbeeld: ‘Nee, Pietje is nu met dat speelgoed aan het spelen, dus daarom kun jij er nu niet mee spelen. Wanneer Pietje klaar is met spelen dan mag jij, maar nu gaan wij iets anders doen’. Herhaal deze zin als het kind blijft vragen om het speelgoed. Wanneer je het drie keer hebt gezegd en het kind vraagt er nogmaals om, vraag dan naar wat je gezegd hebt. Bijvoorbeeld: ‘Ik begrijp dat het jammer is dat Pietje nu speelt met het speelgoed waar jij graag mee wilt spelen, maar wat had ik ook alweer over dat speelgoed gezegd? … Nou laten wij dan maar snel iets anders uit gaan kiezen. Zullen we samen kiezen of zal ik een spelletje uitkiezen?’.
Uitspreken dat je begrijpt of snapt dat het vervelend is, helpt een kind. Je geeft aan dat je snapt dat het niet leuk is, want dat zou jij ook niet vinden. Hiermee troost je een kind. Daarbij wil je een kind ook helpen om er zich er overheen te zetten. Als je een hele tijd voor een spelletjeskast gaat staan met een kind dat verdrietig is, zal er niet snel een keuze worden gemaakt. Daarom kun je aanbieden om te helpen door zelf een keuze te maken of door drie dingen uit de kast te pakken waar het kind uit mag kiezen. Zo maak je de keuze voor het kind makkelijker en kun je hem of haar snel afleiden door een ander spel te gaan doen. Zorg dat jij hierbij positief blijft, dan wordt het kind dat vanzelf ook weer.
De tips kort samengevat:
Tip 1: Maar vooraf afspraken over het speelgoed. Dit zorgt voor duidelijkheid.
Tip 2: Toon begrip voor de lastige situatie. Spreek uit dat jij snapt dat het jammer en vervelend is dat het kind nu niet met het speelgoed kan spelen.
Tip 3: Herhaal tot 3 keer in dezelfde woorden waarom een kind nu niet met hetzelfde speelgoed kan spelen. Vraag daarna aan het kind zelf wat er is afgesproken zodat je niet bezig blijft met uitleggen.
Tip 4: Probeer het kind af te leiden met ander speelgoed. Het kind kan zelf iets kiezen of jij kunt een aantal voorstellen doen.
Tip 5: Blijf zelf altijd enthousiast als je het kind afleidt!
Mocht je deze tips hebben uitgeprobeerd en lukte het juist wel of niet? Reageer dan op deze blog en vertel wat er gebeurde. Wellicht kan ik je nog wat tips geven. Je kunt je vraag natuurlijk ook mailen en anoniem blijven.
Kom je ook wel eens in een soortgelijke situatie of heb je iets anders waar je een oppasvraag over hebt? Ik wil je graag helpen met handige en/of creatieve oplossingen. Mail naar info[at]oppastips.nl en wie weet lees jij binnenkort wel een blog over jouw oppasvraag (je mag anoniem blijven).