Vier het begin van de zomer met zomerdrankjes!
Op 21 juni is het de langste dag van het jaar. De zon schijnt dan maar liefst 16 uur lang! Volgens astronomen luidt deze dag het officiële begin van de zomer in, terwijl deze volgens meteorologen eigenlijk al op 1 juni is begonnen. Voor mij begint de zomer wanneer je eindelijk weer die leuke zomerjurkjes uit de kast kan halen, gaat picknicken in het park en heel veel gekoelde drankjes drinkt!
Om het begin van de zomer te vieren maakten wij typische zomerdrankjes; ijsthee en citroenlimonade. Het zijn twee makkelijke recepten met ingrediënten die je misschien al in huis hebt.
Recept: ijsthee
Dit heb je nodig voor de ijsthee:
– 2 theezakjes (of meer als je van sterke thee houdt)
– 100 gram suiker
– 100 gram water
– handvol muntblaadjes
– 1 schoongeboende citroen
– handvol ijsblokjes
– grote schenkkan
Zo maak je de ijsthee:
1. Vul ¾ van de schenkkan met water, giet deze over in een pannetje en breng aan de kook.
2. Zodra het water kookt haal je het van het vuur en laat je de theezakjes een paar minuten erin weken.
3. Verwarm in een ander pannetje 100 gram suiker met 100 gram water en roer tot de suiker
helemaal is opgelost. Laat de siroop afkoelen.
4. Wanneer de thee en de siroop helemaal zijn afgekoeld schenk je de thee over in de schenkkan.
5. Schenk nu de helft van de siroop bij de thee, roer en proef of je de thee nu al zoet genoeg vindt of
ook de andere helft van de siroop erbij wil voegen.
6. Pers de helft van de citroen uit boven de kan. Houd je hand eronder zodat er geen pitjes in vallen.
Als je niet zo van citroen houdt kan je deze stap ook weglaten.
7. Snijd de andere helft in schijfjes en verwijder de pitjes.
8. Voeg de schijfjes, muntblaadjes en ijsblokjes toe aan de thee en roer nog een keer alles goed door.
Recept: citroenlimonade
Dit heb je nodig voor de citroenlimonade:
– 200 gram water
– 100 gram suiker
– 6 schoongeboende citroenen
– handvol ijsblokjes
– schenkkan
Zo maak je de citroenlimonade:
1. Verwarm in een pannetje 100 gram suiker en 100 gram water en roer tot de suiker helemaal is opgelost. Laat de siroop afkoelen.
2. Pers de citroenen boven de kan uit. Let erop dat er geen pitjes in de kan komen!
3. Voeg de afgekoelde siroop en de rest van het water aan het citroensap toe.
4. Doe de ijsblokjes bij de limonade, roer goed en proef of je de limonade goed vindt. Wanneer je deze te zuur vindt kan je eventueel nog wat meer water of een schepje suiker toevoegen.