Een origineel alternatief voor de bekende appelkruimeltaart
Als kind was kruimeltaart één van mijn favorieten. De crumble bovenop vond ik het allerlekkerst en at ik er vaak stiekem vanaf. Maar de enige kruimeltaart die ik als kind kende was de appelkruimeltaart. Terwijl er nog veel meer variaties mogelijk zijn, zoals met kersen, perziken, aardbeien… En deze bijzondere variant met rabarber!
Al 5000 jaar wordt rabarber bereid door mensen. Lange tijd alleen als geneesmiddel en pas sinds het einde van de achttiende eeuw wordt het als groente gegeten. Wanneer je rabarber kookt met een beetje suiker krijgt het een heerlijk zoete smaak waardoor het meer op fruit lijkt. Daarom is rabarber zeer geschikt voor kinderen.
Probeer het zelf met deze heerlijke rabarbertaart!
Recept: Rabarbertaart
Nodig:
– springvorm ø 23 cm
– bakpapier
– boter om in te vetten
Ingrediënten (voor 10 personen):
Rabarbercompote:
– 500 gram rabarber
– 250 gram rood fruit (aardbeien, frambozen, bessen, bramen – wat je zelf lekker vindt!)
– sap van 1/2 citroen
– 1 kaneelstokje
– 2 el suiker
– 0,8 liter water
Cake
– 250 gr roomboter
– 200 gr suiker
– 250 gr zelfrijzend bakmeel
– 5 eieren
– 1 tl citroenrasp
Crumble
– 25 gr roomboter
– 25 gr suiker
– 50 gr bloem
Zo maak je de rabarbertaart:
1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
2. Maak eerst de rabarbercompote: Snijd de rabarber in stukken en doe ze in een pan, samen met het water, het citroensap, het kaneelstokje en 2 el suiker.
3. Laat de rabarber in ongeveer 8 minuten zachtjes gaar stoven. Zeef de rabarber en bewaar het vocht voor het maken van een siroop. Laat de rabarber goed uitlekken.
Tip: Omdat mijn rabarber niet zo mooi rood was heb ik zelf nog 250 gram rood fruit toegevoegd na het koken. Dit maakte het heerlijk zoet en fris! Ook de hoeveelheid compote was goed met het extra fruit.
4. Maak nu het cakebeslag: Mix de boter met de suiker en de citroenrasp romig. Mix 1 voor 1 de eieren door het beslag totdat deze volledig opgenomen zijn. Zeef het bakmeel en spatel dit door het beslag.
5. Leg een bakpapiertje op de bodem en klem de rand van de springvorm eromheen. Het is niet erg als het bakpapier er aan de randen uitkomt. Vet de randen van de bakvorm in met boter of bakspray en giet het beslag in de vorm.
6. Verdeel de compote over het cakebeslag.
Tip: Leg de compote voorzichtig in kleine schepjes op het beslag. Omdat het beslag zacht is zakt het er snel doorheen, waardoor je het beter niet in 1x erop kan gieten.
7. Maak nu de crumble: Snijd de koude boter in blokjes en doe deze in een kom. Voeg de bloem en de suiker toe. Wrijf het deeg tussen je vingers, totdat er grove kruimels ontstaan.
8. Verdeel de crumble over de taart en bak de taart in ongeveer 40 minuten mooi goudbruin.
De taart is klaar als een satéprikker schoon en droog uit de taart komt, nadat je deze in het midden van de taart gestoken hebt.
Smullen maar!
Het recept komt van de foodblog Uit Pauline’s Keuken.