Actie: OppasStudent en de auteurs van ‘Pas op, kijk uit! Voorkom de meest voorkomende kinderongevallen’ vragen de ouders van OppasStudent om deze enquete in te vullen. De enquête is bedoeld voor ouders met kinderen onder de 5 jaar en duurt maximaal 10 minuten. Als dank voor het invullen verloten de auteurs twee exemplaren van het boek!
Als je kinderen hebt, weet je dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Meer dan de helft van de ongevallen bij kinderen vindt in en om het huis plaats. Helaas helpt het roepen van ‘pas op!’ of ‘kijk uit!’ niet altijd en belanden er veel kinderen in het ziekenhuis door ongevallen die makkelijk te voorkomen zijn.
Mariëlle Vehmeijer (brandwondenchirurg) en Fieke Slee (kinder-intensivist) willen hier verandering in brengen. Om die reden verschijnt in september 2014 het boek met passende titel ‘Pas op, kijk uit! Voorkom de meest voorkomende kinderongevallen’. Mariëlle weet uit ervaring te vertellen dat veel ongevallen die thuis gebeuren grote consequenties kunnen hebben. ‘Uit een onderzoek van Harvard blijkt dat veel van die ongevallen een patroon vertonen. Ze komen vaak op dezelfde wijze voor en zijn daardoor voorspelbaar en te voorkomen.’
Door middel van het boek willen Marielle en Fieke ouders erop attenderen dat er thuis veel ongelukken kunnen gebeuren en dat veel van deze ongelukken makkelijk te voorkomen zijn. ‘Onze motivatie om dit boek te schrijven kwam voort uit het feit dat wij vele kinderen met steeds weer hetzelfde ernstige type ongeval het ziekenhuis binnen zagen komen. Steeds bleek dat de ouders niet op de hoogte waren van bepaalde risico’s.’
Het meest voorkomende ongeval bij kinderen tot vijf jaar is een val van de trap. Andere ongevallen waardoor kinderen vaak in het ziekenhuis belanden, zijn vergiftiging en verbranding. Ouders denken vaak dat dit soort ongevallen onvoorspelbaar zijn en willekeurig voorkomen. ‘Toch zijn veel van deze ongevallen voorspelbaar, en dus vermijdbaar. Als de ouder of verzorger weet dat de ongevallen vaak voorkomen en zich realiseert dat deze ongevallen daadwerkelijk plaats kunnen vinden, kunnen ze pas echt voorkomen worden’, vertelt Fieke.
Om de meest voorkomende ongevallen te voorkomen geven de auteurs een aantal tips:
1. Gebruik het juiste traphekje op de juiste plaats. Plaats hekjes die met drukknoppen (in plaats van schroeven in de muur) vastgezet moeten worden liever niet boven aan de trap. Deze kunnen na verloop van tijd steeds losser gaan zitten en hebben vaak een balk over de grond waar jij of je kind over kan struikelen.
2. Plaats zowel boven als onder aan de trap een traphekje.
3. Weet welke planten er in en om je huis staan. Sommige veelvoorkomende plantensoorten zijn erg giftig. Kan je op internet niet vinden welke planten je in je huis of tuin hebt staan, neem er dan een foto van en pluk een blad en bloem of vrucht en neem het mee naar het lokale tuincentrum. Daar kunnen ze je zeer waarschijnlijk de naam van de plant vertellen. Ga er niet van uit dat iets niet giftig is alleen omdat u er vogels of andere beesten van ziet eten.
4. Berg medicijnen en huishoudproducten direct na aanschaf en gebruik hoog op in een kast met een slot. Vertrouw niet slechts op een kindveilige dop, dit vertraagt slechts het openen.
5. Drink nooit hete dranken wanneer je een kind op schoot of een baby in uw armen hebt
6. Wees je bewust van de snelle ontwikkeling van het kind. Wees je kind altijd een stap voor. Kan hij nog niet kruipen, doe alsof hij dit al wel kan. Hetzelfde geldt voor staan of lopen. Wees niet verrast wanneer uw kind zich opeens optrekt en gaat staan om een theemok of theepot op tafel te kunnen grijpen.
Deze tips zijn ook in het boek te vinden. Daarnaast bevat het boek handige checklists en EHBO-informatie.
De auteurs willen de ouders en oppassen van OppasStudent graag een gouden tip meegeven: Snijd zacht, rond voedsel (zoals druiven en cherrytomaten) in vieren en snijd knakworstjes in de lengte en in hapklare stukjes totdat de kinderen minstens vijf jaar oud zijn. Hoewel verstikking of verslikking niet in de top 5 van meest voorkomende ongevallen staat, is het wel de grootste oorzaak voor ongevallen met dodelijke afloop. Zacht en rond voedsel (zoals druiven en knakworstjes) leidt vaker tot een dodelijke afloop dan hard voedsel.