Maak je eigen knapperige biscotti!
Wie kent ze niet, deze heerlijke knapperige Italiaanse koekjes? Je hebt ze vast wel eens gegeten, thuis, in een Italiaans restaurant of misschien wel in Italië zelf!
Cantuccini worden ook wel biscotti genoemd; in het Italiaans betekent dit dubbel gebakken. Dat is ook precies hoe deze koekjes worden gemaakt; je bakt één grote rol, snijdt deze in plakjes en bakt deze nog een keer, zodat je uiteindelijk een knapperig koekje krijgt. Door deze knapperigheid kunnen ze dagen bewaard worden. Ideaal voor als je lang op reis bent; vandaar dat de Romeinen zelfs al biscotti zouden meenemen tijdens hun tochten!
Dus ga je deze vakantie zelf op reis, neem dan een doos cantuccini mee voor onderweg. Of ze de eindbestemming ook halen kan ik niet garanderen; de koekjes waren bij mij binnen een paar uur al op!
Recept: Cantuccini
Wat heb je nodig:
– 2 eieren
– 200 gram meel
– 115 gram suiker
– 5 gram vanillesuiker
– 1 theelepel bakpoeder
– snufje zout
– 100 gram amandelen, gehakt
– eventueel; 100 gram pure chocolade, gehakt
Zo maak je de cantuccini:
1. Verwarm de oven voor op 180° C.
2. Splits een ei en schenk de dooier in een schaaltje. Het eiwit doe je in een ander schaaltje.
3. Voeg het tweede ei in zijn geheel toe aan het eiwit van het eerste ei en klop door elkaar.
4. Meng in een kom het meel, suiker, vanillesuiker, bakpoeder en zout door elkaar.
5. Voeg de gehakte amandelen en evt. de gehakte chocolade toe.
6. Schenk het geklopte eimengsel erbij en roer tot het deeg samen begint te hangen.
7. Kneed nu met je handen tot het deeg een bal vormt en verdeel deze in tweeën.
8. Rol het ene deel uit tot een rol van zo’n 15-20 cm lang. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk het een beetje plat (tot zo’n 1,5 cm hoog). Doe hetzelfde voor de andere helft.
9. Pak nu het bakje met eigeel en bestrijk hiermee de bovenkant van het deeg.
10. Bak de twee rollen in zo’n 20-30 min. tot ze knapperig maar nog niet helemaal goudbruin zijn (vanaf 20 min. kan je het beste steeds even kijken, de baktijd varieert namelijk per oven).
11. Pak een theedoek en houdt hiermee de rollen vast terwijl je ze in plakjes van 1,5 cm snijdt.
12. Leg de cantuccini op hun kant en bak nog zo’n 10-20 min op 160° C tot ze helemaal knapperig en goudbruin zijn (ook hier moet je steeds even kijken of ze niet te bruin worden).
Veel bakplezier!