Vinden jouw (oppas)kinderen het ook zo leuk om te bakken, maar wil je dat het wel gezond blijft? Suikervrije gebakjes kunnen ook heel lekker zijn!
OppasStudent zette een aantal lekkere suikervrije recepten zonder zoetstoffen op een rij:
Suikervrije Chocoladebrownies
Een recept van De Bakparade
Ingrediënten
- 130g volkorenbloem
- 40g cacao
- 2 tl bakpoeder
- 275g appelmoes
- 90g fijngesneden dadels
- 1/2 tl zout
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleed de bodem van een kleine springvorm met bakpapier.
2. Meng de bloem, cacao, bakpoeder en zout in een grote kom.
3. Pureer in een andere kom de appelmoes en dadels tot een gladde massa.
4. Roer het appelmoesmengsel door de bloem, totdat alles net gemengd is.
5. Schep in de vorm en bak 20 minuten, totdat de randen van de zijkant van de bakvorm beginnen weg te trekken.
6. Laat helemaal afkoelen en snijdt dan in stukken.
Suikervrije zoete havermoutkoekjes
Een recept van Kiwi&zo
Ingrediënten
- 100 gr havermout
- 1 banaan
- 1 appel
- 5 dadels of handje rozijnen
Bereiding
1. Doe de havervlokken in de keukenmachine. Hak ze grof. Doe hier dan de banaan in partjes, appel zonder klokhuis en in stukjes en de dadels zonder pit/het handje rozijnen bij. Pureer tot een grof beslag.
2. Door dit beslag kun je nog alle klassieke vullingen roeren, als chocolade stukjes, hazelnoot, amandel, hele rozijnen of wat je maar lekker vindt. Ik heb het zo gelaten en dat was ook lekker!
3. Verwarm een oven voor op 180ºC. Leg bakpapier op een bakplaat, en leg een bolletje beslag op het bakpapier. Vorm dit met een lepel tot een koekje van ongeveer 4 cm in diameter en een centimeter dik. Je moet ongeveer 12 koekjes uit het beslag kunnen halen.
4. Bak dit 12 minuten in de oven. Laat ze even afkoelen uit de oven, anders vallen ze uit elkaar. Leg ze dan op een ovenrek om verder af te koelen, zodat de onderkant niet vochtig wordt van het eigen condens. Dit blijft een paar dagen goed in een luchtdichte trommel, maar ze zijn vers lekkerder.
Suikervrije appelflappen
Een recept van De Gezonde Mama
Ingrediënten
- bladerdeeg
- appels
- kaneel
- rozijntjes
- geheim ingrediënt: Voeg een klein beetje biologische suikervrije aardbeienjam (bijvoorbeeld van Ekoland of Zonnatura) toe aan de appelstukjes, het maakt de appelflapjes nog net een beetje zoeter.
Bereiding
1. Schil de benodigde appels in kleine stukjes (reken ongeveer 1 appel voor 2 appelflapjes) en strooi over de appelstukjes kaneel
2. Zet de oven vast aan en laat deze opwarmen tot 220 graden
3. Snijd het bladerdeeg in vierkantjes (je hebt ook kant en klare vierkante bladerdeeg plakken)
4. Leg in het midden van de bladerdeeg vierkantjes een klein bergje appelstukjes. Strooi er nu ook rozijnen bij
5. Pak de vier punten van de bladerdeeg vierkantjes en vouw ze naar het midden zodat mooie pakketjes ontstaan
6. Leg de pakketjes op de bakplaat van de oven en bak de appelflapjes 16 minuten in 220 graden
7. Haal de appelflapjes uit de oven en laat ze nog even goed afkoelen. Hierna zijn ze klaar om te eten!