Met dit recept van OppasStudent Anne kun je zelf mini worteltaartjes maken!
Jouw (oppas)kinderen kennen vast de mop over worteltjestaart:
Er was eens een haas die ging naar de bakker.
Hij vroeg: ‘Bakker, heeft u worteltjestaart?’
‘Nee,’ zei de bakker en de haas ging weer naar huis.
De volgende dag kwam hij terug:
‘Bakker, heeft u worteltjestaart?’
‘Nee,’ zei de bakker en weer ging de haas naar huis.
Toen dacht de bakker: ‘Ik ga worteltjestaart bakken!’
De derde dag kwam de haas weer langs en vroeg:
‘Bakker, heeft u worteltjestaart?’
‘Ja,’ zei de bakker vrolijk, ‘vers gebakken!’
En de haas zei: ‘Vies hè?’
De haas weet er niks van, worteltjestaart is heerlijk!
Probeer het zelf maar eens:
Mini worteltaartjes
Ingrediënten (4 personen):
– 100 g roomboter
– 100 g zelfrijzend bakmeel
– 1/2 winterpeen, geraspt
– 75 g rietsuiker
– 1 ei
– 1 tl kaneel
– 5 el geraspte kokos
– 1 klein handje fijngehakte hazelnoten (of andere noten)
– 1 klein handje fijngesneden cranberries (of rozijnen/krentjes)
– 50 g roomkaas (bijv. Philadelphia naturel)
– 60 g poedersuiker
– 1/2 zakje vanillesuiker
– snufje zout
Ook nodig: Siliconen bakvorm voor minimuffins (12 stuks, te koop bij Xenos). Als je die niet hebt kun je natuurlijk ook één worteltaart maken van het beslag.
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de bakvorm in met boter.
2. Smelt 75 g boter. Meng de boter, wortel, suiker, eieren en een mespunt zout met een mixer of garde in een kom. Zeef het bakmeel boven het ei-wortelmengsel en klop de kaneel erdoor. Roer vervolgens de noten, cranberries en kokos (1 el kokos overhouden voor garnering!) erdoor en giet het beslag in de bakvorm. Bak de worteltaartjes in het midden van de oven in ca. 35-45 min. goudbruin en gaar. Test de gaarheid door in de cake te prikken met een satéstokje (het stokje moet schoon uit de cake komen).
3. Neem de taartjes uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen. Laat de rest van de boter zacht worden (niet smelten). Roer de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker erdoor met een mixer, tot er een glad glazuur ontstaat. Neem de taartjes uit de bakvorm en leg op een schaal. Strijk het glazuur met een spatel over de taartjes uit. Strooi de overgebleven kokos ter garnering over de taartjes. Zet de taartjes nog 15 min. in de koelkast zodat het glazuur weer wat opstijft (het glazuur wordt niet hard).
Eet smakelijk!