Een originele hartige taart op z’n kop
Gisteren maakte OppasStudent een verrassende variant van een zoete tarte tatin. Vandaag is het tijd voor een originele hartige variant!
Hoewel… dit recept van de Amerikaanse thuiskok Emmy Cooks is ook een beetje zoet. En daarom zeer geschikt voor kinderen!
OppasStudent maakte een miniversie (zie foto) en gebruikte van alle ingrediënten de helft.
Recept: Tarte tatin van druiven en rozemarijn
OppasStudent heeft het originele recept een beetje aangepast.
Ingrediënten (4 personen):
– 2 el olijfolie
– 500 gram witte druiven
– 2 tl fijngehakte rozemarijn
– peper en zout
Voor het deeg:
– 200 gram bloem
– snuf zout
– 100 gram boter
– 1 ei
Bereidingswijze:
1. Maak het deeg: Zeef de bloem boven een kom en voeg de boter, het ei en een snuf zout toe. Kneed het deeg met de hand tot een stevige bol en laat minimaal 1 uur in de koelkast opstijven. Haal het weer uit de koelkast als je begint aan de taart (zodat het deeg zacht wordt en je het makkelijk kunt uitrollen).
2. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de druiven, rozemarijn en een beetje peper en zout naar smaak toe. Roer af en toe totdat de druiven beginnen te barsten en goudbruine plekjes krijgen.
2. Verdeel de druiven over de bodem van een springvorm of ovenschaal (ø 40 centimeter). Druk ze een beetje aan met een spatel zodat ze mooi verdeeld zijn en de bodem goed bedekken.
3. Rol het deeg uit tot een plak van 0,5 cm. Leg het over de druiven en druk de zijkanten goed aan zodat er rondom geen gaatjes meer zijn. Hoe meer je het deeg naar beneden drukt, hoe mooier het randje als je de taart straks omdraait. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg en bak de taart 20 tot 25 minuten totdat het deeg knapperig en goudbruin is. Zet de oven uit en laat de taart 5 minuten rusten in de oven.
4. Snijd de randjes van het deeg los van de springvorm of ovenschaal zodat de taart loskomt bij het omdraaien. Leg een bord op de taart en keer ‘m in 1x om (hiervoor kun je een theedoek of ovenwanten gebruiken).
Wil je de taart een paar uur vooraf al maken? Laat ‘m dan in de vorm zitten zodat het sap niet in de bodem loopt en deze dus lekker knapperig blijft. Warm de taart weer op zodat alle druiven loskomen van de bodem bij het omkeren en de taart lekker warm is.
Eet smakelijk!