Sinds gisteren te koop: het prachtige kinderboek Prinses Nina
Prinses Nina is een grappig en modern sprookje over twee eigenzinnige en dolverliefde prinsessen. Een bijzonder verhaal voor kinderen vanaf 5 jaar… en voor hun ouders en oppassen!
OppasStudent mocht de schrijfster Marlise Achterbergh interviewen voor OppasTips. Nieuwsgierig naar het verhaal achter Prinses Nina? Lees het interview hieronder!
Like&Win: OppasStudent mag 1 exemplaar van Prinses Nina weggeven. Like het bericht op onze Facebookpagina vóór 3 oktober 2013 18.00 en maak kans!
Het verhaal:
Prinses Nina is een bijzondere prinses. Ze is slim, nieuwsgierig, lief en ook een beetje wild. Op een dag besluiten de koning en de koningin dat ze op zoek moeten naar een geschikte prins voor prinses Nina. Ze nodigen prinsen uit van over de hele wereld: een prins uit China, eentje uit Frankrijk, uit Mexico … Maar zelfs de prins die op een wit paard komt, kan prinses Nina’s hart niet stelen! De koning en de koningin zijn ten einde raad. Maar dan komt prinses Melowo op bezoek, en prinses Nina wordt plots wel heel erg verlegen …
Interview met schrijfster Marlise Achterbergh:
Hoe kwam je op het idee voor Prinses Nina?
“Ik heb het geschreven voor mijn broer als surprisecadeau in het jaar dat hij uit de kast kwam. Later hoorde ik over een schrijfwedstrijd, waarbij de thema’s nieuwe man-vrouw-patronen en de multiculturele samenleving centraal stonden. Die elementen zaten precies in mijn verhaal en daarom heb ik aan de schrijfwedstrijd deelgenomen. Uiteindelijk heb ik deze wedstrijd gewonnen waardoor mijn verhaal nu als boek uitgegeven is!”
Waarom vind je het thema van het verhaal belangrijk om met kinderen over te praten?
“Ik vind het belangrijk dat kinderen zelf kunnen uitvinden wie ze zijn en wat ze leuk vinden, zonder dat ouders hen al in een bepaald hokje duwen. Wanneer ze met veel voorbeelden en rolmodellen in aanraking komen, kunnen ze zelf kiezen wat bij hen past. Dus niet alleen verhalen over lieve roze prinsesjes die zingend het huis schoonmaken en wachten op een stoere prins die hen komt redden. Maar ook verhalen waarin de multiculturele samenleving centraal staat, zodat alle kinderen met wat voor achtergrond dan ook zich kunnen identificeren met de personages. Daarin is nog heel wat te verbeteren.”
Hoe heb je het schrijven van een kinderboek ervaren?
“Omdat ik het in eerste instantie voor mijn broer had geschreven, was het ontzettend leuk. Ik heb het met liefde geschreven, zonder dat er een bepaalde druk achter zat. Maar toen ik met mijn verhaal de wedstrijd won, moest het natuurlijk ge-edit worden. Dat vond ik best lastig. Opeens moest in bijna elke paragraaf wel iets veranderd worden, ook al was ik het daar niet altijd mee eens. Toen vroeg ik mijn broers en zus om advies en ook zij hadden weer allemaal een andere mening. Zo zie je maar dat taal en verhalen heel persoonlijk zijn.”
Wat voor werk doe je en hoe past het schrijven van een kinderboek daarbij?
“Ik geef les op een internationale middelbare school en heb dus leerlingen vanuit de hele wereld in mijn lessen. Dagelijks heb ik te maken met diversiteit en multiculturaliteit, ook vanwege mijn studieachtergrond (Culturele Antropologie) en internationale vriendenkring. Daardoor zitten deze elementen automatisch in mijn verhaal. Hoewel mijn leerlingen tussen de 12 en 18 jaar oud zijn, waren ze heel positief en enthousiast over Prinses Nina toen ik het voorlas. Ze liken zelfs de Facebookpagina die ik aangemaakt heb.”
Wat hoop je dat Prinses Nina voor kinderen gaat betekenen?
“Ik hoop dat kinderen met allerlei achtergronden mijn boek zullen lezen en dat Prinses Nina en Prinses Melowo twee van hun vele en diverse voorbeelden worden. En wie weet maakt mijn verhaal ouders ook wat meer openminded.”
Heb je de smaak te pakken, oftewel: zou je nog een kinderboek willen schrijven?
“Sterker nog, ik ben al bezig aan mijn tweede boek! Deze keer voor iets oudere kinderen, het wordt een filosofieboek. Weer zit er bewust een gender – en multicultureel element in. Omdat ik filosofieles geef op mijn middelbare school heb ik al heel veel inspiratie!”
Koop Prinses Nina hier online bij Uitgeverij Clavis.
Wil je nóg meer weten over de achtergrond van Prinses Nina? Lees het achtergrondartikel geschreven door Marlise zelf.