Een heerlijk, gezond, origineel en voedzaam recept!
OppasStudent vond dit heerlijke recept op de blog van The Simple Veganista. Het is eenvoudig te maken en bestaat volledig uit groente en wat haver voor de basis. Toch smaakt het heerlijk zoet en lijkt het op een brood, waardoor het ook bij kinderen goed in de smaak valt! Zonder dat ze het doorhebben eten ze een flinke portie gezonde groente.
Vandaag maakte OppasStudent zelf deze linzenloaf met onderstaande foto’s als resultaat. Het is heel makkelijk maar kost wel wat tijd, dus begin niet te laat met koken.
Als garnering deed ik er in de oven geroosterde schijfjes pastinaak en courgette bij. Met name de pastinaak wordt heerlijk knapperig waardoor het een beetje op chips lijkt.
Eet smakelijk!
Recept: Linzenloaf
Ingrediënten loaf:
– 1 kop gedroogde linzen
– 2 1/2 kop water
– 1 groente bouillontablet
– 3 el lijnzaad + 6 el water
– 2 el olijfolie
– 3 knoflooktenen, geperst
– 1 ui, fijngehakt
– 1 rode paprika, fijngesneden
– 1/2 winterwortel, fijngesneden
– 1 bleekselderijstengel, fijngesneden
– 3/4 kop havervlokken
– 1/2 kop haverzemelen
– 1 tl gedroogde tijm
– 1/2 tl gemalen komijnzaad
– 1/2 tl cayennepeper
– nog wat kruiden naar wens (ik gebruikte 1/2 tl korianderzaad en snufje kaneel)
– peper en zout naar smaak
Ingrediënten glazuur:
– 3 el tomatenketchup
– 1 el balsamico azijn
– 1 el ahornsiroop
(glazuur is heerlijk, je kunt ook 2x zoveel gebruiken staat in het recept)
Zo maak je het:
1. Doe de linzen met de 2,5 kop water en bouillontablet in een pan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat het 35 minuten sudderen onder af en toe roeren. Als het water verdwenen is, zet je het vuur uit en laat je de linzen afkoelen.
2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
3. Doe het lijnzaad met de 6 eetlepels water in een kopje en zet het in de koelkast. Het wordt een papje doordat de lijnzaden het water opnemen.
4. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en roerbak de groente met de kruiden voor 5 minuten. Zet het vuur uit en laat het een beetje afkoelen.
5. Pureer 3/4 van de linzen met een stamper of staafmixer.
6. Doe de groente, linzen, havervlokken, haverzemelen en lijnzaadpapje bij elkaar en mix het goed. Maak op smaak met peper en zout.
7. Leg een bakpapier in een loafvorm (ik gebruikte een cakevorm) en laat het over de rand hangen, zo kun je het er straks makkelijk uittrekken.
8. Doe het loafmengsel in de vorm en druk overal goed aan, ook in de hoekjes. Strijk het mooi glad aan de bovenkant.
9. Doe de ingrediënten van het glazuur bij elkaar in een kommetje en roer goed. Smeer de loaf er op de bovenkant mee in.
10. Bak de loaf voor 45-50 minuten in de voorverwarmde oven.
11. Laat het een beetje afkoelen voordat je begint met snijden. De loaf is ook heerlijk koud dus ideaal als lunch voor de volgende dag!