Vanavond is het zover: Eindelijk breekt de avond aan waar kinderen al weken op wachten…
Pakjesavond! Ieder jaar is het weer een feest. Kinderen weten precies wat ze kunnen verwachten: vader die precies als Piet komt de container buitenzet, cadeautjes uitpakken, het laatste Sinterklaasjournaal kijken, spelen met de nieuwe aanwinsten en natuurlijk heerlijk ongezond smullen van al het lekkers dat daarna weer voor een jaar uit de schappen van de supermarkt verdwijnt.
Hoewel tradities niet voor niets tradities zijn, durfde OppasStudent het aan om dit jaar voor wat verwarring te zorgen… Wij vonden een hartig en een zoet recept dat er op het eerste gezicht niet anders uitziet dan normaal: een heerlijke, zoete banketletter S en een lekker worstje voor de hartige trek.
Of toch niet? Verras je kinderen of huisgenoten met een hartige banketletter en een zoete worst! Beide recepten vonden we in Jamie Magazine.
Recept: Saucijzenletter S
Ingrediënten:
– 250 g bladerdeeg
– 350 g gehakt
– 1 sjalot, gesnipperd
– 2 takjes peterselie, fijngehakt
– 2 takjes tijm, fijngehakt
– ½ teen knoflook, gesnipperd
– 3 el (zelfgemaakt) paneermeel
– ½ geklutst ei
– 1 eidooier, losgeklopt met een paar druppels melk
– peper en zout
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 210˚C. Meng alle ingrediënten voor de vulling, behalve de losgeklopte eidooier. Voeg royaal zout en vooral ook peper toe. Meng de ingrediënten echt goed door. Hoe beter gemengd, hoe minder de vulling ‘uitbakt’ enhoe smeuïger hij blijft. Maak een ‘pil’ van het gehakt.
2. Rol het bladerdeeg uit tot een lap van 54×13 cm, met een dikte van 1½ mm, en smeer het met een kwastje licht in met water. Leg het gehakt voorzichtig op het bladerdeeg en rol het op. Plak de zijkanten dicht. Vorm een letter en bestrijk de bovenkant met eidooier. Laat de letter een half uur rusten.
3. Bestrijk de letter nog eens met eidooier en bak hem 30 minuten in de voorverwarmde oven. Deze saucijzenletter is warm en koud lekker.
Recept: Marsepeinworstje
Ingrediënten:
– 200 gram gekleurde marsepein
– 200 gram witte marsepein
– beetje water
Zo maak je het:
1. Rol 120 g gekleurde marsepein uit tot een vierkant van 12×20 cm. Maak de bovenkant met een kwastje licht vochtig met water.
2. Rol 100 g witte marsepein uit en snijd hiervan 7 dikke stroken van 12 cm lang. Rol de overige 80 g gekleurde marsepein uit en snijd hiervan 6 stroken van 12 cm lang.
3. Leg de stroken om en om op de plak gekleurde marsepein van 12×20 cm en rol het geheel stevig op. Rol de rest van de
witte marsepein uit en maak de bovenkant licht vochtig.
4. Leg de worst hier op en rol deze in de witte marsepein. Zorg ervoor dat de witte plak 1 cm langer is, zodat de uiteinden samengeknepen kunnen worden. Snijd de worst in schuine plakken.
Tip: Door aan de gekleurde marsepein iets meer cacao en enkele druppels rode kleurstof toe te voegen, krijg je ‘bloedworst’.
Snoepen maar!