Tover bruine bananen om in een heerlijke cake
Heeft één van jouw (oppas)kinderen een glutenallergie? Of komen zij weleens thuis met zo’n bruine banaan die nog in hun broodtrommel zit (en die ze eigenlijk moesten opeten)? Maak dan dit lekkere recept van oppas Hannah: glutenvrij banana bread, gemaakt van boekweitmeel en… bananen!
Nog nooit gehoord van boekweitmeel? Het wordt gemaakt van de zaden van de boekweitplant en dus niet van een graansoort, zoals bij normaal meel. Daarom is het perfect voor mensen met een glutenallergie (die geen granen mogen). Bovendien is het makkelijk om te maken en tover je snel die bruine bananen om in een lekkere cake!
Recept: Glutenvrij bananenbrood
Ingrediënten:
– 150 gram boekweitmeel (te koop bij EkoPlaza of andere natuurwinkels)
– 1 volle theelepel bakpoeder
– 2 eetlepels suiker (of minder als je écht gezond wilt doen)
– 1 eetlepel kaneel
– 1 eetlepel gember
– snufje zout
– handje rozijnen
– handje pijnboompitten, walnoten of amandelen (wat jij wilt, je kunt ze ook weglaten)
– 1 ei
– 1 eiwit
– 1 eetlepel honing
– 2 kleine, rijpe bananen
– 70 gram boter, gesmolten
– eventueel handje chocoladestukjes
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 175/180°C.
2. Smelt de boter in een pannetje en laat een beetje afkoelen.
3. Meng in een kom het meel, bakpoeder, suiker en zout.
4. Voeg de kaneel, gember, rozijnen en noten toe.
5. Mix met een mixer of de hand het eiwit tot het stevig is.
6. Laat de kinderen met hun handen de bananen fijnknijpen.
7. Voeg de geprakte bananen, honing, boter en het hele ei (dus nog niet het eiwit) toe aan de rest. Meng alle ingrediënten met een lepel of mixer tot een smeuïg geheel.
8. Roer tot slot het opgeklopte eiwit erdoorheen. Schrik niet wanneer het beslag vloeibaar is, dit komt door de afwezigheid van de gluten in het meel. Bovendien zal het wat steviger worden zodra de boter verder stolt.
9. Vet een bakblik in met boter en schep het mengsel erin.
10. Bak het bananenbrood 25 minuten in de voorverwarmde oven. Steek een satéprikker in de cake; wanneer deze er schoon uitkomt is het bananenbrood klaar.
11. Laat een uurtje of langer afkoelen voordat je het opeet.
Veel bakplezier!