Wie past er op de kinderen in Nicaragua?
Oppas Lilly ging op zoek naar het antwoord op deze vraag door haar vriendin Charlotte te interviewen die met haar vriend in Nicaragua gewoond heeft.
In Nederland is het gebruikelijk dat je een oppas hebt voor je kinderen. Als kind heb je het zelf ook wel meegemaakt: je ouders gingen gezellig uiteten en je vaste oppas stond voor je klaar. Ik ging zelf bijvoorbeeld altijd kleifiguurtjes maken met mijn lieve oppas Karin, die na mij in bed gelegd te hebben ook nog even de vissenkom schoonmaakte. Heel normaal. Maar is dit ook gebruikelijk in Nicaragua? Huren ouders daar ook een oppas in om op hun kinderen te passen?
Grote huishoudens
In Nicaragua wonen vaak meerdere gezinnen samen. Hierbij moet je denken aan hele families, inclusief neefjes en nichtjes, ooms en tantes. Dit komt doordat mensen in Nicaragua vaak niet rijk zijn. Zo moeten ook meerdere mensen in één gezin voor de kost zorgen, want één salaris is niet genoeg om de hele familie te onderhouden. Vrouwen in Nicaragua krijgen ook veel eerder kinderen dan in Nederland: ‘Ongeveer de helft van de meisjes is voor haar twintigste al moeder,’ vertelt Charlotte. Je kunt je dus voorstellen dat men in grote huishoudens leeft.
Machocultuur
Er bestaat een traditioneel rollenpatroon: de vrouwen zorgen voor de kinderen en de mannen werken. Charlotte vertelt dat het een echte machocultuur is: ‘Ook als de mannen niet werken, zorgen met name de vrouwen voor de kinderen. Mannen blijven gewoon niet zo snel thuis om voor de kinderen te zorgen.’ Je zult dus niet snel een echte huisvader tegenkomen in Nicaragua.
Uitwisselingssysteem
Charlotte vertelt dat er bijna nooit een oppas van buitenaf wordt ingehuurd. Hier hebben ouders simpelweg geen geld voor. Alleen echt rijke Nicaraguanen en buitenlandse expats kunnen zich dit permitteren en nemen een nanny. Dit is een oppas die ook schoonmaakt en kookt en soms ook bij het gezin inwoont. Een beetje zoals wij dit kennen van de Franse au-pairs. De minder rijke families hebben een andere oppasmethode, gebaseerd op wat Charlotte omschrijft als een uitwisselingssysteem: binnen de familie past men op elkaars kinderen. Dit gebeurt op een gelijkwaardige manier: ‘Wanneer ik bijvoorbeeld vijf middagen op de kinderen van mijn zus gepast heb, past zij vervolgens ook net zo vaak op mijn kinderen.’ Zo bestaat er een georganiseerd systeem en worden de kinderen door alle vrouwen in een huishouden verzorgd.
Op de foto hierboven zie je Charlotte met het dochtertje van haar vriend. Helemaal rechts zie je het nichtje van haar vriend, allemaal gezellig samen dus!