Een suikervrije cake met botercrème
Oppas Naomi heeft weer een heerlijk recept bedacht voor een suiker- én botervrije cake met een zachte botercrème ertussen:
Afgelopen weekend was ik op de verjaardag van mijn petekindje en aan mij was de eer om een suikervrije taart te maken voor de kleine man, zodat moeders ’s avonds geen stuiterend kind had.
Uiteindelijk heb ik een suikervrije en botervrije cake gemaakt, maar wel met botercrème om de drie lagen cake aan elkaar te plakken. In de botercrème zit wel boter en een beetje poedersuiker, je kan hier ook mascarpone voor gebruiken of alleen de cake maken.
Dus deze is voor alle “snoepers” die zich iets minder schuldig willen voelen na het eten van een plakje cake!
Recept: Chocoladetoren van Omnomnom
Ingrediënten voor de cake (6-8 personen):
– 300 gram bloem
– 125 gram palmsuiker of 12 gram stevia (groene)
– 75 gram cacaopoeder
– snufje zout
– snufje bakpoeder
– 2 eieren
– 250 ml melk
Ingrediënten voor de botercrème:
– 200 gram boter of mascarpone (op kamertemperatuur)
– 200 gram suiker
– beetje cacaopoeder
– eetlepel kokend water
Tip: Je kunt deze cake ook nog lactose- en glutenvrij maken, dan moet je amandelmeel en sojamelk gebruiken!
Zo maak je de chocoladetoren:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Haal de bloem door een zeef zodat het lekker luchtig wordt. Mix dit vervolgens met de overige ingrediënten voor de cake tot het een mooi glad beslag is. Ik heb (zoals je op de foto ziet) drie lagen gemaakt in een kleine springvorm, maar je kan er ook voor kiezen om één grote cake te maken.
3. Giet 3/4 van het beslag in de springvorm en zet hem in het midden van de oven. Als je een kleine springvorm gebruikt moet de cake er 20 tot 30 minuten in, bij een grote wat langer. Prik om de 5 minuten met een satéprikker in de cake en als die er schoon uitkomt is de cake klaar.
4. Voor het maken van de botercrème moet je zorgen dat de boter op kamertemperatuur is. Mix alle ingrediënten en zorg dat er zo min mogelijk klontjes van de boter achterblijven.
5. Snijd de cake in drie lagen (hoge lagen, dus dunne plakjes!). Smeer de botercrème pas op de taart als deze GOED is afgekoeld. Anders smelt het!
6. Als je meerdere lagen wilt, zoals ik gedaan heb, dan kan het zijn dat je de cake moet bijsnijden aan de bovenkant zodat je een plat oppervlak krijgt.
Tip: Als je het lekker vindt kun je wat walnoten bovenop de cake strooien!
Eet smakelijk!