Hét stappenplan voor ouders die een oppas zoeken
In veel huishoudens werken tegenwoordig zowel de vader als de moeder. De zorg voor de kinderen wordt daardoor steeds vaker gedeeld met het kinderdagverblijf, gastouder of een oppas. Als ouder wil je dat deze ‘mede-verzorgers’ op dezelfde lieve manier voor jouw kind zorgen. Ook als je voor een oppas aan huis kiest. Maar hoe zorg je daarvoor? Lees het 4-stappenplan dat ouders de weg wijst!
1. Zoeken
In het geval dat je ervoor kiest om een oppas in te zetten, kan je dat op verschillende manieren doen. Was het vroeger gebruikelijk dat je een lieve oppas zocht in een plaatselijk krantje, tegenwoordig gebeurt dit – zoals bijna alles – via internet. Veel oppassen bieden zich online aan en ouders kunnen aan de hand van hun wensen de perfecte oppas kiezen. Op sites zoals OppasStudent, OppasBron en Zoekoppas.nl komen ouders en oppassen met elkaar in contact. Eerst loopt het contact via mail of telefoon, later volgt een kennismaking bij ouders thuis. Hoe weet je wie je wil uitnodigen op gesprek?
Let naast oppaservaring ook op karaktereigenschappen van de oppas. Zo past een introverte oppas goed bij je rustige kind, terwijl een extraverte oppas goed aansluit bij een druk gezin. Kijk goed wat bij jullie en je kind past. Op OppasStudent hebben ouders en oppassen een persoonlijk profiel, waar naast beschikbaarheid en oppaservaring ook karaktereigenschappen en interesses op staan.
2. Kennismaking
Na het online zoeken is het tijd om een aantal oppassen in het echt te ontmoeten. Veel ouders kiezen ervoor om ongeveer 3 mogelijke oppassen te laten langskomen. Aan de hand van een profiel kan een oppas geschikt lijken, maar als je een paar oppassen hebt ontmoet, weet je zeker dat je degene kiest die het beste bij je gezin past!
Wat is het belangrijkste bij een ‘echte’ kennismaking? Het kiezen van je oppas is niet zomaar iets. Voor ouders gaat het om het hebben van een goed gevoel. Dat weet je alleen als je iemand in het echt ziet en kijkt hoe diegene met je kinderen omgaat. Past deze oppas bij mijn gezin?
Na de kennismakingen met de 3 mogelijke oppassen kies je degene die je het leukste vindt. Om zeker te weten dat je je kinderen met een gerust hart achterlaat, kun je de oppas een proefdag laten draaien. Je kan als ouder zelf een halve dag weg zijn en een halve dag thuisblijven om een beetje mee te kijken. Gaat de oppas op een leuke manier met je kinderen om? Reageren ze goed op de oppas?
3. Afspraken maken
De oppas kan bijna aan de slag, nog één ding: Goede afspraken maken met je oppas is erg belangrijk. Mogen de kinderen bijvoorbeeld uit school een koekje of liever een stuk fruit? En mag de oppas vrienden laten langskomen of liever niet? Iedereen is hier heel anders in, spreek het daarom af. Het lijken kleine zaken, maar het is wel prettig om het zo goed mogelijk vast te leggen. Dan weet je zeker dat je kinderen de zorg krijgen die jij wenst en dat de oppas ook tevreden is.
Om hier goed mee te beginnen; koop je een oppasschrift. Leg hierin de afspraken vast en verder is het een leuk communicatiemedium. Laat de oppas opschrijven wat de kinderen die dag gedaan hebben, dat kan je als ouder later teruglezen. Ook is het goed voor je oppas om de dag even te structureren.
4. Aan de slag!
In het oppasschrift is het ook handig om een paar dingen te noteren, die voor de oppas belangrijk zijn. Een soort handboek in het klein; telefoonnummers van jullie als ouders, opa en oma, buren, huisarts, kinderdagverblijf, school, sportclub, etc.
Verder kun je het rekeningnummer van je oppas en alle andere gegevens noteren. Ook is het handig om informatie over je kinderen op te schrijven; allergieën, favoriete knuffel/speelgoed en al het andere dat jij wil.
Naast het oppasschrift is een overdracht en overleg aan het einde van de oppasdag natuurlijk heel belangrijk. Even kort kletsen hoe het is gegaan en hoe het met kinderen gaat, dat wil je als ouder vast wel weten. Voor de oppas is het fijn om te weten of hij of zij goed gehandeld heeft in bepaalde situaties, daar leert de oppas veel van.
Nu is alles klaar, geef je oppas een huissleutel en hij/zij kan beginnen!
Toch een beetje spannend? Het is goed om je als ouder te realiseren dat de oppas altijd op een andere manier met jouw kinderen zal omgaan dan jij doet, en dat dat misschien even wennen is in het begin. Je kinderen zullen ook leren dat niet bij iedereen dezelfde regels gelden. Maar het leukste is, de oppas doet misschien ook wel gekke en leuke dingen die jij minder snel doet met je kinderen!
Veel succes!
Charlotte geeft opvoedadvies bij gezinnen thuis vanuit UpFamily.