Een feestelijk en zonnig Italiaans recept
Vaak zijn originele recepten zo ‘origineel’ dat ze niet geschikt zijn voor kinderen vanwege de aparte, pittige of overheersende smaken. Bij deze Italiaanse Girasole van Il Bellissimo Mondo Di Antonella is dat niet het geval. De romige spinazie-kaas-vulling is voor alle leeftijden geschikt!
Het is een traditioneel Italiaans recept. Als je googelt op ‘Girasole Rustico’ vind je diverse foodblogs van Italiaanse madri die er hun eigen variant van maken.
Ik heb het recept naar eigen creativiteit aangepast met ingrediënten die in huis waren. Het resultaat was heerlijk! Het is een ideale taart voor op een feestje omdat iedereen een ‘zonnestraal’ kan afbreken als hapje.
Recept: Spinaziezon
Ingrediënten:
– 2x hartig taartdeeg (ik gebruikte de variatievariant met paneermeel, lekker krokant!)
– 250 gram ricotta
– 80 gram geraspte kaas naar keuze (jonge kaas, parmezaanse kaas, geitenkaas)
– 300 gram gehakte spinazie (diepvriesverpakking), ontdooid
– 60 gram paneermeel
– 2 eieren
– zout en peper
Zo maak je de spinaziezon:
1. Maak eerst het taartdeeg, deze moet nog minimaal 30 minuten in de koelkast liggen voordat je met de taart begint. Je hebt 2x de normale hoeveelheid nodig.
2. Maak de vulling van de spinaziezon: meng de ricotta, spinazie, kaas, 40 gram van het paneermeel, 1 ei en zout en peper door elkaar (foto 3).
3. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Rol de helft van het taartdeeg tot een ronde cirkel en leg deze als bodem op de ingevette bakplaat. Bestrooi met de overige 20 gram paneermeel.
4. Leg een bolletje van de spinazievulling in het midden van de bodem. Leg er een cirkel van de vulling omheen (foto 5).
5. Rol de tweede helft van het taartdeeg ook uit tot een ronde cirkel. Let op: deze moet iets groter zijn dan de eerste cirkel!
6. Leg de deegcirkel voorzichtig over de vulling. Druk met een schaaltje het deeg aan over het bolletje spinazievulling (foto 6). Haal het schaaltje eraf en controleer of het deeg tussen het bolletje en de rand goed aan elkaar vast zit.
7. Met een vork druk je de buitenkanten van het deeg aan elkaar (foto 7).
8. Snijd met een scherp mes de zonnestralen in de zon (foto 7). Draai vervolgens de zonnestralen 45 graden zodat de spinazievulling zichtbaar wordt aan de onder- en bovenkant.
9. Plak aan de onderkant van de ‘zonnestraal’ het deeg tegen elkaar en laat de bovenkant open, zodat de spinazievulling zichtbaar blijft (foto 8). Herhaal dit bij alle zonnestralen.
10. Klop het tweede ei en smeer de bovenkant van de zon (inclusief de zichtbare spinazievulling) dun in met het ei.
11. Zet de zon in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 35 minuten totdat het deeg mooi goudbruin is.
Steel daarna de show met jouw prachtige en overheerlijke spinaziezon!
Variatietip: Natuurlijk kun je de vulling ook vervangen door andere ingrediënten. Iedere hartige taartvulling is geschikt om de zon mee te vullen. Maak bijvoorbeeld een tomatenzon, tonijnzon of Lorrainezon!