Lekker, gezond, makkelijk en heel erg snel
Omdat je het soms zo druk hebt met van alles (school, sport, een sociaal leven, oppassen), heb je niet altijd tijd om uitgebreid te koken. Ik kwam daarom op het idee om een gezondere variant van de pannenkoek te maken. Dit recept is ook erg geschikt voor je oppaskindjes!
Mijn pannenkoeken worden gemaakt van ei, zevengranenbloem, water, zout, speltzemelen en muesli. Als je geen zevengranenbloem in huis hebt, kun je ook normale bloem of – veel gezonder! – speltbloem gebruiken.
Ik gebruik nooit echt vaste hoeveelheden voor de ingrediënten van een pannenkoek, omdat ik de ene keer zin heb in een dikke pannenkoek (Amerikaanse manier) en de andere keer lekker plat op z’n Hollands. Hieronder staat de ‘Hollandse manier’, als je dikkere pannenkoeken wilt, moet je minder water gebruiken.
Recept: Gezonde pannenkoeken
Ingrediënten voor 4 grote pannenkoeken:
– 2 eieren
– 0,4 l water
– 250 gram van een soort bloem
– schepje spelzemelen
– goede schep fijngestampte muesli (grote stukken in je pannenkoek is niet lekker)
– snufje zout
Zo maak je ze:
Simpeler kan bijna niet, je maakt ze op dezelfde manier als normale pannenkoeken. Mix alles door elkaar (zorg wel dat je muesli een beetje fijngestampt is) en maak een pannenkoek!
Je kunt de pannenkoeken in zowel boter als olie bakken, olijfolie is natuurlijk gezonder.
Variatietips:
Met pannenkoeken kun je eindeloos variëren terwijl het toch gezond blijft. Ik vind het zelf ‘errug’ lekker met (suikervrije) jam, maar voor de nóg gezondere twist kun je natuurlijk ook appelstroop (bevat veel ijzer!) op tafel zetten. Denk verder eens aan vers fruit, gegrilde groenten of spinazie. Dan krijg je vanzelf pannenkoeken die barsten van de vitaminen!
Eet smakelijk!