Zoete en knapperige schuimpjes voor Pasen
Pasen valt dit jaar laat; pas half april mogen we dan eindelijk paaseitjes verstoppen voor onze (oppas)kinderen. Om alvast een beetje in de stemming te komen, is hier een simpel recept om zelf meringue vogelnestjes te maken. Deze schuimpjes worden gemaakt van suiker en opgeklopte eiwitten; twee ingrediënten die bijna iedereen wel in de keukenkast heeft staan!
Het maken van het mengsel zelf is dan ook zo gebeurd, het bakken ervan duurt wel wat langer. De meringues worden op een lage oventemperatuur zo’n 1,5 uur gebakken en moeten vervolgens nog minstens een uur uitharden.
Ze bevatten geen boter, noten, gluten of zuivel waardoor ze geschikt zijn voor veel mensen met een allergie. Vul ze met een paaseitje, decoreer ze met van die kleine, gele kippetjes of eet ze meteen op zodra ze uit te de oven komen!
Recept: Meringue vogelnestjes
Dit heb je nodig:
– 4 eieren (met 4 eiwitten maak je ongeveer 15 nestjes van zo’n 5 cm doorsnede)
– 200 gram suiker (wij gebruikten lichtbruine basterdsuiker; hiermee krijgen de netjes hun bruine kleur en een lichte karamel smaak, maar je kunt natuurlijk ook gewoon witte suiker gebruiken)
– een mixer
– bakpapier
– een spuitzak (voor het beste effect, maar zonder kan het ook)
– paaseitjes (voor in het nestje)
Zo maak je de vogelnestjes:
1. Verwarm de oven voor op 100° C. Bekleed een ovenplaat met bakpapier.
2. Splits de 4 eieren door het eiwit in een grote kom te doen en de eierdooier in een klein schaaltje (deze wordt verder niet meer gebruikt). Voor het beste effect gebruik je een glazen of metalen mengkom; deze bevatten geen voedselrestjes die bijvoorbeeld wel in een plastic kom gaan zitten.
Let op: Het is heel belangrijk om geen eigeel in het eiwit te krijgen! Al een klein stukje eigeel kan ervoor zorgen dat het eiwit niet opstijft en dat je kleine omeletjes uit de oven krijgt in plaats van meringue vogelnestjes.
3. Gebruik een mixer om de eiwitten stijf te kloppen. Na zo’n 3 tot 5 minuten veranderen deze in een stijve, luchtige, witte massa. Het eiwit is stijf genoeg wanneer je de kom om kan draaien en er niets uitvalt.
4. Voeg nu steeds een eetlepel suiker toe en mix opnieuw totdat de suiker goed is opgenomen. Herhaal deze stap tot je nog ¼ van de suiker overhebt; deze kun je nu in zijn geheel aan het mengsel toevoegen. Mix nog een tijdje tot alle suiker goed door het mengsel is verdeeld.
Let op dat je niet te lang mixt; het mengsel wordt dan langzaam weer vloeibaar!
5. Vul een spuitzak met het mengsel en maak een spiraalvormpje waarbij de randen op elkaar aansluiten; oftewel een ‘gevulde cirkel’. Dit is de bodem van het nestje.
6. Maak nu de randen van het nestje door je spuitzak op de bodem te zetten en een laagje te spuiten op de buitenste rand van de bodem. Herhaal deze stap zodat je de vorm krijgt zoals de nestjes op de foto’s. Je maakt dus eigenlijk twee randen op elkaar. Wees niet bang voor instorting; het eiwit is stijf genoeg om meerdere lagen op elkaar te spuiten.
Heb je geen spuitzak in huis? Gebruik dan een grote lepel en leg een hoopje van het mengsel op de bakplaat. Maak in het midden een kuiltje, zodat het een beetje op een nestje lijkt.
7. Wanneer de bakplaat vol is zet je de schuimpjes 80 minuten in de oven op 100°C . Heb je nog veel van het mengsel over, bewaar dit dan afgedekt in de koelkast zodat je een tweede lading kunt bakken.
8. Check na 80 minuten of de meringues klaar zijn door ze voorzichtig van het bakpapier te halen; laten ze los dan zijn ze klaar. Blijven ze erg plakken dan moeten ze nog 5 tot 10 minuutjes langer.
9. Laat de schuimpjes uitharden in een gesloten oven (de oven zelf kan nu uit) tot ze volledig afgekoeld en knapperig zijn.
Veel bakplezier en fijne Pasen!