Pannenkoek [zelfst. naamw. (m.)]: plat, rond baksel dat meestal met stroop wordt gegeten.
Pannenkoeken worden vaak afgedaan als één van de simpelste dingen die je kunt bakken, maar ik ga zelf nog regelmatig de mist in. Vaak maak ik het beslag veel te dik waardoor ik extreem vullende pannenkoeken krijg die niet helemaal gaar worden. Daarom waarschuw ik nu alvast: zorg ervoor dat je beslag best wel vloeibaar is.
Voor vandaag heb ik een (semi-gezonde) zoete en een hartige pannenkoek
Dit heb je nodig:
– 250 gram bloem
– 1 ei
– snufje zout
– 1 liter halfvolle
– eetlepel suiker
– eetlepel speltzemelen
– bakje verse aardbeien
– lichtbruine basterdsuiker
– jonge kaas
– Italiaanse kruiden
– boter of olie om in te bakken
Het beslag maken is heel simpel. Meng de bloem, de helft van de melk, het ei, het zout en de suiker tot een beslag waar geen klonten in zitten en voeg daarna de resterende melk toe tot een mooi glad beslag.
Recept pannenkoek met aardbeien
Snijd 2 à 3 grote aardbeien in plakjes en zet daarna pas je pan op het vuur. Doe wat boter of olijfolie in de pan en giet er vervolgens wat beslag in (niet te dik!). Verspreid nu heel snel de plakjes aardbei over het vloeibare beslag en duw ze eventjes aan zodat ze goed vast zitten voor als je straks de pannenkoek moet “flippen”. Als je de pannenkoek omdraait zet je het vuur even hoog, want als je de aardbeien laat pruttelen op zacht vuur krijg je jam. Wanneer je de pannenkoek weer uit de pan haalt draai je hem weer terug om en sprenkel je wat lichtbruine basterdsuiker over de pannenkoek. Tadaa!
Recept pannenkoek met kaas en Italiaanse kruiden
Schaaf eerst een redelijk aantal plakjes kaas. Zet de pan op het vuur en doe er wat boter of olie in. Giet vervolgens het beslag in de pan en verspreid snel de plakjes kaas over de pannenkoeken. Strooi wat kruiden over de kaas. Als de onderkant lichtbruin is geworden, klap je de pannenkoek dubbel. Als de onderkant mooi goudkleurig is draai je hem weer om en als de kaas goed is gesmolten en je pannenkoek mooi goudkleurig is, is hij helemaal klaar.
Eet smakelijk!
Oppasblogger Naomi is deze maand “Oppas van de Maand”. Lees hier het interview.