Roze koeken met ‘gezond’ glazuur
Als kind keek ik iedere zondagochtend naar Villa Achterwerk, gepresenteerd door Roos en haar mannen. “De mannen”, de hyperactieve van Rossum en de slome van Oorschot, werkten haar altijd op de zenuwen. Geen uitzending ging voorbij of er ontplofte wel iets en Roos gaf haar collega’s dan ook regelmatig een klap om de oren. Gelukkig was er altijd een pak roze koeken in de buurt om haar een beetje te kalmeren. Want wie wordt er nou niet vrolijk van dat lekkere roze glazuur?
Jaren later ontdekte ik dat er karmijn in dat glazuur zit. Dit is een kleurstof gemaakt van geplette luizen. Klinkt een stuk viezer dan het smaakt, of niet? Terwijl ik nog steeds kan genieten van een roze koek, wilde ik proberen om een gezonder alternatief te maken (als je even niet let op de hoeveelheid suiker). Op internet kwam ik een recept tegen voor glazuur gemaakt van bietensap, waarmee je dezelfde kleur krijgt. Zowel het glazuur als de cakejes zijn heel makkelijk om met je (oppas)kinderen te maken. Zij zullen dan ook verrast reageren wanneer zij zien hoe het heldere roze bietensap de witte poedersuiker omtovert tot een knalroze glazuur!
Recept: roze koeken
Ingrediënten voor de cakejes:
– 110 gram meel (ik gebruikte hier glutenvrij havermoutmeel)
– 100 gram boter
– 100 gram suiker
– 2 eieren
– snufje zout
– bakblik voor muffins en een bakplaat
Ingrediënten voor het glazuur:
– 120 gram poedersuiker
– beetje water
– rode biet
Zo maak je de roze koeken:
1. Snijd de biet in stukjes en kook een paar minuten totdat deze wat zachter zijn. Giet ze af.
2. Plet de bietenstukjes met de onderkant van een glas. Gooi het prutje in een zeef en pers het sap boven een schaaltje uit.
3. Verwarm de oven voor op 160 °C.
4. Smelt de boter in een steelpannetje en laat enigszins afkoelen.
5. Meng in een beslagkom de suiker en het meel.
6. Kluts de eieren één voor één door de boter en meng dit met de droge ingrediënten in de beslagkom.
7. Vet het bakblik in en vul de vormpjes voor 1/3 met het beslag.
8. Dek de muffinvorm af met een bakplaat en bak 18 minuten in de oven.
9. Maak in de tussentijd het glazuur door beetje bij beetje het water aan de poedersuiker toe te voegen. Het glazuur moet een gladde smeuïge massa worden maar niet te vloeibaar!
10. Voeg nu steeds enkele druppels bietensap toe en roer goed. Herhaal dit totdat je de roze kleur krijgt die je wilt hebben. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om lichtroze koeken te maken.
11. Zet het glazuur in de koelkast of vriezer tot het wat steviger is geworden (15-20 minuten).
12. Haal na 18 minuten de bakplaat van de cakejes en bak nog 3-5 minuten tot ze lichtbruin zijn.
Ik had een blik voor 6 muffins en had nog genoeg beslag over voor een tweede ronde.
13. Wanneer de cakejes helemaal zijn afgekoeld kun je ze gaan glazuren. Haal het glazuur uit de koelkast of vriezer en roer nog even goed door. Spreid het mengsel met een lepeltje over de bovenkant van de cakejes. Het kan zijn dat het glazuur nog niet genoeg is gekoeld en meteen van de cakejes druipt. Zet het glazuur dan nog even in de koeling.
14. Wanneer de cakejes klaar zijn, kun je ze het beste bewaren in een afgesloten trommel in de koelkast. Zo kan het glazuur ook nog wat uitharden.
Veel bakplezier!