Bak herinneringen met je (oppas)kinderen
Iedereen heeft wel iets dat een nostalgische herinnering oproept. Denk aan het luisteren naar een bepaald liedje of het eten van een bepaald gerecht. Dat heb ik met spritsen. Als ik aan spritsen denk of spritsen eet moet ik altijd terugdenken aan middagjes met mijn opa in de Hema. Ook denk ik terug aan mijn oppas. Als zij kwam oppassen gingen we altijd iets lekkers eten bij de Hema zoals een tosti, een rookworst of overheerlijke spritsen. Dat was altijd erg leuk en gezellig.
Om dit nostalgische gevoel te beleven heb ik al een aantal keer geprobeerd om samen met mijn huisgenootje spritsen te maken. We wilden er achter komen hoe we dit op de beste manier konden doen. De eerste keer mislukte rampzalig. We moesten het eiwit van het eigeel scheiden. Dit ging helaas niet zo soepel waardoor we een aantal eieren niet meer konden gebruiken. Ook gebruikte ik margarine in plaats van roomboter waardoor de koekjes een beetje te hard werden. Dit is niet de bedoeling want spritsen horen juist heerlijk luchtig te zijn!
Let hier dus goed op als je spritsen gaat maken. Hieronder vind je het recept voor heerlijke spritsen. Maak ze samen met jouw (oppas)kinderen zodat zij later ook aan een leuke ervaring terugdenken bij het eten van een sprits!
Recept: Spritsen
Dit heb je nodig:
– 375 gram bloem
– 250 gram roomboter op kamertemperatuur
– 150 gram witte basterdsuiker
– 50 gram kristalsuiker
– 1 zakje vanille suiker
– 2 theelepels karamelsiroop
– 3 eieren
– 2 eetlepels melk
– 2 theelepels bakpoeder
– Een spuitzak
– Een oven
Zo maak je de spritsen:
1. Meng de boter, alle suiker en de karamelsiroop goed door elkaar. Zorg ervoor dat er geen klontjes achterblijven.
2. Splits het eiwit van het eigeel en bewaar het eiwit. Bekijk onderstaand filmpje hoe je een eiwit van het eigeel kan scheiden.
3. Klop het eiwit stijf. Dit kun je het beste met een mixer doen om jezelf tijd en een lamme arm te besparen.
4. Mix het eiwit door het boter-suiker mengsel en voeg daarna de melk toe.
5. Zeef de bloem en voeg dit ook toe aan het boter-suiker mengsel.
6. Meng het met een garde totdat het mengsel te dik wordt
7. Wanneer je een ronde bal deeg hebt wikkel je deze in vershoudfolie en leg je het een half uurtje in de koelkast. Zorg er wel voor dat het deeg goed zacht is en niet meer plakt omdat je het straks in een spuitzak moet doen.
8. Verwarm de oven voor op 180 graden.
9. Haal het deeg na een half uur uit de koelkast en kneed het nog even goed door.
10. Stop het deeg in de spuitzak. Doe niet alles in een keer in de spuitzak want dan moet je super veel kracht zetten om er iets uit te krijgen en krijg je ook hier een lamme arm van. Voeg wat extra melk toe als het deeg te dik is.
11. Op de foto zie je hoe je de vorm van de koekjes spuit.
12. Bak de spritsen in 20 tot 25 minuten af en laat ze daarna goed afkoelen. Niet aanzitten totdat het goed is afgekoeld anders is het mooie patroon weg.
Eet smakelijk!