Hou jij ook zo van taarten bakken en zijn jouw (oppas)kinderen echte zoetekauwen?
Dan is het prachtige kookboek Goed Zoet! van thuiskok Nanne Hogeland echt iets voor jou. Het staat vol zoete recepten waarvan het water in je mond loopt. Dacht jij dat zoet gebak altijd vol suikers, gluten en melkproducten zit? Dan heb je het mis! In Goed Zoet! zijn alle recepten zonder suiker en het merendeel ook nog eens gluten- en lactosevrij. Dus ook erg geschikt voor mensen met een allergie.
Like&Win: OppasStudent mag 1 exemplaar van het kookboek Goed Zoet! weggeven! Winnen? Like het bericht op onze Facebookpagina vóór 25 juli 18.00 en maak kans!
Wij van OppasStudent hebben zelf getest of de recepten die zo prachtig ogen in het kookboek ook echt lekker smaken. Daarom hebben wij het recept van de Cheesecakejes met pit zelf uitgeprobeerd. En… ze waren inderdaad heerlijk! Scroll naar beneden voor het recept met onze eigen foto’s!
Interview met thuiskok Nanne Hogeland over Goed Zoet!
Hoe ben je op het idee gekomen om dit kookboek te maken?
‘Ik merkte dat de stap naar gezonde taarten voor veel mensen een lastige en te grote stap is. Als je gewend bent om een appeltaart uit een pakje te maken, dan is de stap naar een rauwe taart (bijvoorbeeld gemaakt van limoen, avocado en kokosolie) wel erg groot. Daarom wilde ik mijn boek in drie stappen indelen. In het eerste deel vind je recepten met bloem, eieren, roomboter en een suikervervanger. Bij de tweede stap vervang ik bloem door volkorenmeel. In het derde deel vind je recepten met notenmeel, geraspte groente, rauwe chocola en rauwe taarten. Zo kunnen mensen dus stapje voor stapje kiezen voor gezonde taarten.’
Wat is jouw eigen achtergrond, ben je dagelijks met koken bezig?
‘Ik heb Geschiedenis gestudeerd, dus iets totaal anders. Maar al sinds ik heel klein ben sta ik in de keuken. Vooral bakken vind ik leuk. Je mengt alles in een kom, doet het in de oven en je hebt direct resultaat. In mijn studententijd was ik erg bezig met light eten. Dus vooral eten met een laag vetpercentage en kunstmatige suikervervangers, waarvan ik nu denk: jakkes! Dat is nu compleet anders: ik eet nu met alle liefde biologische roomboter, kokosolie en noten, heerlijk en gezond.’
Sinds wanneer bak je zonder suiker en grotendeels ook zonder zuivel en gluten?
‘Toen ik drie jaar geleden zwanger was van mijn dochter Meis, werd ik ziek. Uiteindelijk bleek dat mijn lichaam snelle suikers, zoals kristalsuiker en bloem, niet goed verdraagt. In de jaren daarna ben ik gaan experimenteren en daar is dit kookboek uit voortgekomen. Omdat ik alle recepten zo graag wil delen, om mensen te laten zien hoe makkelijk en leuk het is om gezonde taartjes te maken.’
Wat is jouw favoriete recept uit het kookboek en waarom?
‘De citroen-kokostaart! Omdat hij zo lekker fris is en omdat er een flinke portie bloemkool in verwerkt zit die je helemaal niet proeft. Ik vind het vooral heel leuk om dit voor mensen te bakken en na afloop te vertellen dat er bloemkool in zat. Dat geldt trouwens ook voor de chocoladetaart met rode biet en de chocolademousse van pompoen.’
Vind jij dat taarten en koekjes zonder suiker kunnen tippen aan ‘gewoon’ zoet gebak?
‘Jazeker! De smaak van bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker en rijststroop is heel rijk en geeft een hele volle smaak aan je baksels. Bovendien gebruik ik veel smaakmakers zoals vanille en citroenrasp, dus de taarten en koekjes uit mijn boek zijn heel smaakvol.’
Waar haal je de inspiratie voor jouw recepten vandaan?
‘Overal en uit alles wat ik tegenkom. Dus uit restaurants, reizen, blogs en klassiekers van mijn familie.’
Recept: Cheesecakejes met pit uit Goed Zoet!
Dit heb je nodig:
Flexibele muffin- of minitaartvormpjes
Voor de bodem:
– 50 gram amandelmeel
– 20 gram kokosolie
– snuf zout
– optioneel: 1 theelepel cacaopoeder en/of 1 theelepel kaneel
Voor de vulling:
– 75 gram cashewnoten
– 25 gram zonnebloempitten
– 75 gram rijststroop (50 ml) of (rauwe) honing
– 50 gram kokosolie
– rasp van halve citroen
– 2 eetlepels citroensap
– 60 gram frambozen, aardbeien of bosbessen (op kamertemperatuur)
Zo maak je de cheesecakejes:
1. Week de cashewnoten en zonnebloempitten minimaal 4 uur in een kommetje water in de koelkast. Je kunt ze ook een hele nacht of dag laten weken.
2. Giet de cashewnoten en zonnebloempitten af en gooi het vocht weg. Meng de noten en zaden door elkaar in de keukenmachine, samen met de rijststroop (of honing), citroenrasp en citroensap.
3. Smelt de 50 gram kokosolie en voeg deze toe aan de massa in de keukenmachine. Laat draaien tot je een gladde, romige massa hebt.
4. Schraap de zijkanten van de keukenmachine schoon met een spatel en laat nog heel even draaien. Proef of het mengsel goed op smaak is. Voeg eventueel wat citroenrasp, -sap of rijststroop toe.
5. Schep de helft van het mengsel in de vormpjes en zet ze minimaal 10 minuten in de vriezer.
6. Doe nu het fruit bij de overgebleven massa in de keukenmachine. Laat de machine weer draaien tot je een egaal mengsel hebt. Wees geduldig: dit kan wel 10 minuten duren.
7. Haal de vormpjes uit de vriezer en giet de fruitlaag over de eerste laag. Zet de vormpjes weer terug in de vriezer en laat ze opnieuw zo’n 10 minuten opstijven.
8. Maak ondertussen de bodem: smelt 2 eetlepels kokosolie au-bain-marie. Doe amandelmeel en zout in een grote kom en roer door elkaar. Als je wilt dat de bodem donker van kleur wordt, kun je een theelepel cacaopoeder en een theelepel kaneel door het amandelmeel roeren. Voeg tenslotte de gesmolten kokosolie toe en roer alles goed door elkaar.
9. Haal de vormpjes uit de vriezer en verdeel de amandelmassa met een lepel over de vormpjes. Laat de taartjes ongeveer twee uur opstijven in de vriezer. Daarna kun je ze zo uit de vormpjes drukken en tot gebruik bewaren in de koelkast.
Tip: Wil je 1 grote taart maken? Voor een springvorm van ø 16 cm kun je de hoeveelheden voor de minitaartjes aanhouden. Gebruik je een springvorm van ø 22 tot 24 cm? Verdriedubbel dan de ingrediënten voor de bodem en de vulling. Let op: Bij een springvorm begin je natuurlijk met het maken van de bodem, daarna de witte laag en bovenop de gekleurde fruitlaag.
Test het zelf en je zult verbaasd zijn hoe Goed Zoet de cheesecakejes smaken!
Veel plezier!
Meer recepten uit Goed Zoet! maken? Bestel snel het prachtige kookboek via deze link.