Lusten jouw (oppas)kinderen geen stamppot? Overtuig ze met Het Grote Stamppotboek!
Uitgeverij Loopvis heeft een heel bijzonder boek uitgebracht, genaamd: het grote, waanzinnige en heel bijzondere stamppotboek vol plakkerige, handige en explosieve experimenten. Het boek staat vol lekkere en originele stamppotrecepten, samengesteld door meervoudig wereldkampioen stamppot koken Werner Drent en Marije Sietsma.
Like&Win: OppasStudent mag een exemplaar van Het Grote Stamppotboek weggeven! Winnen? Like het bericht op onze Facebookpagina vóór donderdag 31 juli 18:00 en maak kans!
Het boek is erg mooi vormgegeven (door Helga de Graaf), erg leuk geschreven (door Marije Sietsma) en is zeer geschikt voor kinderen. Door op een creatieve manier om te gaan met groenten wordt de oubollige stamppot aantrekkelijk gemaakt voor jong en oud. Jouw (oppas)kinderen zullen smullen van barbies met stamppotjurken, zeemonster stamppot en paarse stamppot ufo’s.
Naast overheerlijke recepten zoals bitterballen van stamppot en een tompouce van wortelstamppot bevat het boek ook zogenaamde groentepaspoorten, waar weetjes over allerlei soorten groenten in staan. Ook wordt er een heel hoofdstuk aan het belangrijkste ingrediënt van de stamppot, de aardappel, gewijd en staan er etiketten in die je uit kunt knippen en op jouw potjes zelfgemaakte stamppot kunt plakken. In het boek vind je ook leuke proefjes en experimenten. Maak samen met jouw (oppas)kinderen lijm van aardappelen of voer leuke ‘proefproefjes’ uit. Hartstikke leuk en interessant voor kinderen!
De recepten zijn erg origineel en geven een leuke twist aan de aloude stamppot. Kun je niet wachten om een van de recepten uit te proberen, maar heb je het boek (nog) niet? Een aantal recepten staat op de website van Het Grote Stamppotboek. Je kunt er ook leuke filmpjes vinden over recepten uit het boek, zoals de kotsende pompoen:
OppasStudent interviewde Marije Sietsma over het boek
Hoe ben je op het idee gekomen om het boek te schrijven?
‘Ik had voor een tijdschrift al recepten voor kinderen geschreven. Toen ik in contact kwam met de stamppotkok Werner Drent kwamen we samen op het idee om voor kinderen een leuk boek te schrijven. Ik vond het interessant om te schrijven over wat groenten zijn voor kinderen en wat je er allemaal mee kan. We zijn er samen over gaan stoeien en daar is dit boek uitgekomen. We vinden het belangrijk dat je iets leuks en lekkers maakt met de groenten maar tegelijkertijd ook dat de groenten niet verspild worden.’
Wat vind jij zelf het leukste of lekkerste recept uit het boek?
‘Dat varieert heel erg, nu met het warme weer heb ik bijvoorbeeld niet echt trek in boerenkool maar maak ik liever een lentestamppotje. Het leuke aan het boek is dat je er iedere keer weer een andere draai aan kunt geven. Denk bijvoorbeeld aan de hutspot in tompoucevorm of, wat ook heel leuk is, de gegratineerde courgette. Dit gerecht is heel simpel om te maken terwijl het er chique uitziet.’
Welk recept zou je ouders en oppassen aanraden om met hun (oppas)kinderen uit te proberen?
‘Dat is toch echt de aardappellijm! Iedereen kan namelijk papier-machéën en je hebt hiervoor maar één aardappel nodig. Het is echt een heel leuke en makkelijke knutseltip. Kinderen vinden het erg grappig en het geeft ze een hele andere kijk op eten.’
Wat was jouw lievelingseten toen je kind was?
‘Mijn lievelingseten als kind was toevallig andijviestamppot. Het liefst met veel kaas en spekjes, alles erop en eraan! Ik at er dan ook altijd veel te veel van omdat ik het zo lekker vond.’
Waarom is het boek leuk voor kinderen?
‘Het laat zien dat je soms ook gewoon heel raar met je eten mag doen. Er staan bijvoorbeeld weetjes in over vergeten groenten en wat je moet eten om zo vies en zo hard mogelijke scheten te laten. Dat vinden kinderen natuurlijk heel grappig. Maar je kunt het ook omdraaien, want je weet meteen wat je niet moet eten als je dat wilt voorkomen. Ik heb gemerkt dat kinderen hierdoor ook dingetjes willen uitproberen. Ze lezen bijvoorbeeld dat je van spinazie een gek gevoel op je tanden krijgt, waardoor ze nieuwsgierig worden en opeens wél spinazie eten. Of ze willen bijvoorbeeld meer weten over asperges, dat een asperge meer is dan een rare groente waarvan je urine gaat stinken. Het boek is daardoor echt leuk voor het hele gezin.’