Altijd al een keer je eigen brood willen bakken?
Wij ook en het blijkt helemaal niet zo ingewikkeld! Om maar meteen een gezond brood te maken, hebben wij ervoor gekozen om speltmeel te gebruiken.
Spelt? Misschien heb je wel eens van deze graansoort gehoord, aangezien het steeds populairder wordt. Niet voor niets noemt men het ook wel ‘oertarwe’; de Romeinen zouden zelfs al speltbroden bakken! Hoewel spelt niet glutenvrij is, schijnt het wel boordevol gezonde voedingsstoffen te zitten en zou het makkelijk verteerbaar zijn. Of speltbrood nou echt gezonder is dan tarwe laten we in het midden, wij zijn immers geen experts! Wat wij wel weten is dat dit brood leuk is om samen met je (oppas)kinderen te maken; zij hoeven alleen maar het deeg te kneden. Let na het rijzen van het deeg vooral op de verbaasde gezichtjes als de kinderen zien dat het verdubbeld is in omvang!
Wanneer je het helemaal makkelijk wilt maken, koop je gewoon een kant-en-klare (spelt)broodmix. Het enige wat je dan hoeft toe te voegen is water. Voor dit recept gebruikten wij echter de onderstaande ingrediënten.
Recept: speltbrood
Ingrediënten:
– 400 gram speltmeel
– 100 gram speltbloem
– 11 gram droge gist (te koop in de supermarkt bij de bakafdeling)
– 1 theelepel zout
– 300 ml lauwwarm water
– olie of boter om het bakblik mee in te vetten
– evt. kan je ook een handje sesamzaadjes, pompoenpitten of rozijnen toevoegen.
Zowel de kant-en-klare mix, als het meel en de bloem zijn te koop bij verschillende natuurwinkels. Speltmeel is zwaarder dan ‘normaal’ meel waardoor je brood minder rijst. Wil je een luchtiger brood maken, voeg dan wat bloem toe. Het brood rijst dan meer en wordt dus ook wat hoger. Je kunt zelf met de verhoudingen experimenteren, wij gebruikten 100 gram bloem op 400 gram meel.
Zo maak je het brood:
1. Voeg het meel en de bloem samen in een kom en maak twee kuiltjes.
2. Gooi in het ene kuiltje het zout en in het andere de gist (dit is beter voor het rijzen).
3. Schenk er telkens een scheut water bij en meng alles met een lepel of met de broodhaken van de mixer.
4. Ga zo door tot het deeg een samenhangend geheel is geworden. Als je nog water over hebt, kun je dit weglaten en als je deeg nog te droog is, voeg dan wat extra water toe.
5. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten (zo ontwikkel je gluten die je brood luchtig en elastisch maken).
6. Leg een vochtige doek over de kom en laat het deeg minstens een half uur rijzen op een warme plek.
7. Vet een bakblik in met olie of boter.
8. Na een half uur zou het deeg al een stuk gerezen (omhoog gekomen) moeten zijn.
9. Kneed opnieuw een paar minuten en doe het deeg in het bakblik.
10. Leg een vochtige doek over het blik en laat opnieuw een half uur rijzen op een warme plek.
11. Bak het brood in 40-50 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
12. Haal het brood uit het blik en klop op de bodem. Een hol geluid betekent dat je brood gaar is. Zo niet, zet het brood dan nog 5-10 minuten in de oven.
13. Laat het brood volledig afkoelen voordat je het in plakken snijdt. Je kunt het brood overigens ook goed invriezen als je het pas later op wilt eten.
Veel bakplezier!